Dünya Sağlık Örgütü, SARS hastalığının hızla yayıldığı Hong Kong’a, 2 Nisan’da koyduğu seyahat yasağını, hastalığın kontrol altına alındığı gerekçesiyle kaldırdı. Örgüt, Çin’in güneyindeki Guangdong’a seyahat yasağının da kaldırılmasına karar verdi. Guangdong, salgının patlak verdiği bölge olarak biliniyor.
Cenevre’de bulunan Bulaşıcı Hastalıklar Dairesi Başkanı Dr. David Heymann, yasağın kaldırılmasının hastalığın tamamen yok edildiği anlamına gelmediğini belirtti. Heymann, söz konusu yerlerin örgütün belirlediği üç kriteri yerine getirmesi nedeniyle bu kararın verildiğini söyledi. Bu kriterler, salgının önem derecesi, görülen vakaların sayısı ve hastalığın bölge içinde ve uluslararası alanda bulaşıcılığı olarak sıralanıyor.
Bugün, Hong Kong ve Guangdong’ta toplam hasta sayısı 60’ın altında ve hepsi hastanede kontrol altında tutuluyor. Hong Kong’da son 20 gündür bir vaka ortaya çıkmadı. Başka bir deyişle, görünen vakalar mevcut hastalara bağlı olarak gelişen, onlarla iletişim kurmuş kişiler. Ayrıca, uluslararası bulaşmaya da rastlanmadı. Bu şartlar yerine getirildiği için Hong Kong ve Guangdong listeden çıkartıldı.
David Heymann, bulaşıcı hastalığın henüz yok edilmediğini vurgularken, yasağın gelecekte yeniden uygulanabileceğini de kaydetti. Öte yandan, Hong Kong Üniversitesi yetkilileri SARS’ın kaynağını bulduklarını açıkladı. Üniversitede araştırmalar yapan Dr. Kiy Yeun, SARS’a sebep olan ölümcül virüsün, Çin mutfağında kullanılan bir cins yaban hayvanı etinden kaynaklandığını söyledi. Kedigillerden olduğu belirtilen yaban hayvanı, özellikle Güney Çin’de çok makbul sayılıyor. Virüsün hayvan avlanırken ya da pişirilirken insana bulaşmış olabileceğini belirten Dr. Yeun, virüsü tecrit ederek durdurabileceklerini de ileri sürdü. SARS, başka bir deyişle akut solunum yetersizliği hastalığı, yüzde 90’ı Çin ve Hong Kong’ta olmak üzere dünya çapında 8 bin kişide görüldü. Hastalıktan ölenlerin sayısı ise 800’e yaklaşıyor.