Erişilebilirlik

Irak'ta Bir Amerikan Askeri Daha Öldürüldü - 2003-06-22


Irak’ta bir askeri konvoya düzenlenen bombalı saldırı sonucu, bir Amerikan askeri öldü biri de yaralandı.

Amerikan sözcülüğünden yapılan açıklamada, saldırının Bağdat’ın 20 kilometre güneyindeki Han Azad’da meydana geldiği bildirildi. El bombalı saldırıda ağır yaralanan 2 asker hastaneye kaldırıldı ve biri, tum çabalara karşın kurtarılamadı.

Bu olayla birlikte, Irak’ta Başkan Bush’un savaşın bittiğini açıkladığı 1 Mayıs tarihinden beri, saldırılarda hayatını kaybeden askerlerin sayısı 19’a yükseldi.

Çeşitli kazalarda ölenlerle birlikte, 1 Mayıs'tan buyana ölen Amerikalı asker sayısı ise 50'yi geçti. Cumartesi günü de Bağdat'ın 100 kilometre güneyinde bir Amerikan askeri aracının mayına çarpması sonucu iki asker yaralanmıştı.

Irak’taki Amerikan askeri yetkilileri, koalisyon güçlerine saldırılar düzenleyen grupları etkisiz hale getirmek amacıyla özel operasyonlar düzenliyor.

Özellikle başkent Bağdat’ın kuzey ve batısında yürütülen operasyonlarda devrilen Saddam Hüseyin rejimine bağlı yüzlerce askerin ele geçirildiği bildiriliyor. Bunlar arasında yüksek rütbeli subaylar da bulunuyor.

Amerikalı askeri yetkililere göre yapılan baskın ve operasyonlarda milyonlarca Dolar nakit para da ele geçirildi. Bu paranın, direniş hareketinin finansmanında kullanıldığı sanılıyor.

Savunma Bakanı Donald Rumsfeld Amerikan askerlerini korumak ve Irak’ta yeniden imar çabasının güvenli bir ortamda yürümesini sağlamak için gerekli olan operasyonlara, uzun süren bir istihbarat toplama döneminden sonra başlandığını söyledi. Rumsfeld şöyle dedi: “Önümüzde iki seçenek vardı. Gelen istihbarattan bazı yerlerde silahlı gruplar oluşmaya başladığını öğrendik. Bu durumda ya teröristlerin biraraya gelip mahalle aralarında saldırılar düzenlenmesine göz yumacaktık ya da harekete geçecektik. Bu grupları yakalamak ve etkisiz hale getirmek için harekete geçtik. Yaptığımız bundan ibaret.”

Irak’ta görevli Amerikalı generallerden Ray Odierno da Tikrit’ten, uydu bağlantısıyla Washington’da Savunma Bakanlığı’nda bulunan gazetecilere bilgi verdi. Amerikan Dördüncü Piyade Tümeni’nin komutanı olan Tümgeneral Odierno, silahlı direnişin Irak’ta görev yapan Amerikan askerlerinin çoğunu hiç etkilemediğini söyledi. Odierno şöyle dedi: “Kendi kontrolum altındaki bölgenin her köşesinde askerlerimiz hareket halinde. Ama, askeri açıdan önemli bir olay olmadığını söyleyebilirim. Küçük çaplı çatışmalar oluyor ve kısa zamanda kontrolu sağlıyoruz. Direnişin üç gruptan geldiğini tahmin ediyorum: Saddam’ın Baas Partisinin eski üyeleri, radikal İslamcılar ve sıradan Iraklılar... Bu son gruptakiler genellikle yoksul insanlar ve para karşılığında Amerikan askerlerine saldırmaları sağlanıyor. Bu saldırıların iyi koordine edildiği söylenemez. Bu nedenle etkileri de sınırlı...”

Savunma Bakanı Rumsfeld de direnen grupları, “10 ya da 20 kişiden oluşan küçük unsurlar” olarak tanımladı. Örgütlü bir askeri direniş ya da iyi koordine edilmiş saldırıların sözkonusu olmadığını belirten Rumsfeld, yine bu saldırıların Amerikan askerleri arasında yolaçtığı kayıplardan derin üzüntü duyduklarını bildirdi. Amerikan halkının, Irak’ta gösterdiği fedakarlığın önemini bildiğine inandığını söyleyen Savunma Bakanı şöyle konuştu: “Amerikan halkı Irak’ta ortaya çıkarılan toplu mezarları görüyor, Saddam Hüseyin rejiminin yaptıklarını ve yüzbinlerce insanın bu rejiim tarafından öldürüldüğünü görüyor. Görevin zorluğuna rağmen Amerikalı olmanın, bu tür olayların tekrarlanmasını önlemeyi gerektirdiğini ve bunun da bir maliyeti olduğunu ve yapılan fedakarlığı kabul ediyor. “

Amerikalı yetkililer, çeşitli ülkelerin Irak’a barışı koruma amacıyla göndereceği birliklerin, Irak’ta Amerikan askerlerinin yükünü azaltacağını söylüyor. Genelkurmay Başkan Yardımcısı, Deniz Piyade Orgenerali Peter Pace, Amerika dışındaki ülkelerden önümüzdeki birkaç ay içinde Irak’a 20 bin kadar asker gönderileceğini açıkladı. Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz de Kongre’de yaptığı bir konuşma sırasında Irak’a asker göndermeyi öneren ülkeler arasında Türkiye’nin de bulunduğunu bildirdi.

XS
SM
MD
LG