Erişilebilirlik

'Gümrük Vergisi ABD'li Çelik Üreticilerinin Yararına' - 2003-08-06


Washington’da Salı günü düzenlenen bir toplantıda, Bush yönetiminin Amerikan çelik sanayiini korumaya yönelik kararları tartışıldı.

Dünya Ticaret Örgütü, ABD’nin bu amaçla yabancı çeliğe gümrük vergisi uygulamasını yasadışı bulmuştu. Bush yönetiminin Dünya Ticaret Örgütü kararını temyiz etmesi nedeniyle, anlaşmazlık halen devam ediyor. Ticaret hukukçusu Richard Cunningham, geçen yıl bir çok çelik ithal ürününe konulan %30’luk gümrük vergisinin Amerikan çelik sanayiinin ihtiyaç duyduğu yeniden yapılanmaya katkıda bulunduğunu söyledi. Yabancı rekabete dayanamayan bir çok Amerikan çelik firması ya iflasa sürüklenmiş ya da birleşmek zorunda kalmıştı. Cunningham’a göre, Amerikan çelik sanayi şimdi tamamen rekabetçi bir duruma geçti ve artık özel gümrük korumasına ihtiyaç duymuyor. Dünya Ticaret Örgütü’nün Amerikan gümrük vergilerinin yasadışı olduğu yönündeki kararı, Amerikan ürünlerine karşı benzer önlemler alan ülkelerin bu uygulamalarına da son verebilir.

Gümrük vergilerine tanınan sürenin 2005 yılı başında sona ereceğini hatırlatan ticaret hukukçusu Cunningham, uzun temyiz sürecinin Dünya Ticaret Örgütü kararlarının etkinliği konusunda soru işaretlerine yol açtığını söylüyor. ABD’nin korumacı önlemlerinden en olumsuz etkilenenler Avrupa Birliği’nin 15 üyesi oldu.

Dünya çelik sanayi fazla kapasite sorunu yaşıyor. Aşırı üretim, bir çok firmayı ürünlerini alabildikleri fiyata satmaya zorladı. ABD, dünyanın en büyük çelik ithalatçısı. Bush yönetimi, korumacı önlemlerin, Amerikan çelik sanayiine kendi durumunu düzeltmesi için ihtiyaç duyduğu zamanı tanımak açısından gerekli olduğunu savunuyor.

XS
SM
MD
LG