Erişilebilirlik

Ankara Irak'a Asker Gönderme Konusunu Tartışıyor - 2003-08-07


Ankara’da Hükümet, Genelkurmay ve Cumhurbaşkanlığı arasında yoğun bir Irak trafiği yaşanıyor. Yapılan resmi açıklamalar, henüz bir kararın alınmadığı yönünde.

Başta Dışişleri Bakanı Abdullah Gül olmak üzere, bütün yetkililer, Türkiye’nin henüz karar değil, değerlendirme aşamasında olduğunu vurguluyor. Ancak bir yandan da Irak’a asker göndermenin koşulları yavaş yavaş netleşiyor.

Başbakanlıkta Salı günü yapılan sürpriz Irak zirvesinde siyasi ve askeri risk analizlerinin yanı sıra bu koşulların da ele alındığı bildiriliyor.

Sızan bilgilere göre, Türk askerinin Irak’a gitmesi için ilk koşul Irak Geçici Yönetim Konseyi’nden Türkiye’ye davet gelmesi.

Ankara, ayrıca Irak’taki PKK tehdidi devam ederken, Bağdat’ta Amerika’nın güvenliğini sağlayan bir konuma düşmek istemiyor. Bu nedenle Washington yönetiminin Kuzey Irak’taki PKK varlığına karşı somut adım atmasını bekliyor.

Ankara’nın, Irak’ta sadece askeri olarak değil, daha geniş bir perspektifle bulunmak istediğini de her fırsatta dile getiriyor.

Bu koşullara Irak’taki geçici yönetimi oluşturan farklı grupların ve Amerika’nın nasıl yaklaşacağı Irak’a asker gönderme konusunda büyük önem taşıyor.

Ancak, Türkiye bir yandan da kararı bütün devlet kurumlarının onayıyla almak istiyor. Böylece, bir tezkerenin hem milletvekillerine hem de kamuoyuna anlatılması daha kolay olacak. Bunun için de, hükümet ve genelkurmayın yanı sıra, Çankaya’nın da karar ortak olması yönünde çalışmalar sürüyor.

Bugün, Cumhurbaşkanı Sezer’in haftalık olağan görüşme çerçevesinde başbakan Recep Tayip Erdoğan ve Genelkurmay başkanı Orgeneral Hilmi Özkök’le yapacağı toplantılar bu nedenle büyük önem taşıyor.

Ayrı ayrı gerçekleşmesi beklenen görüşmelerin ortak bir zirveye dönüşmesi hiç de sürpriz olmayacak. Çankaya köşkündeki gelişmelerin daha sonra Bakanlar Kurulu’nda da ele alınması bekleniyor.

Ancak Cumhurbaşkanı Sezer’in Irak’a asker gönderme konusunda meşruiyet şartında ısrarcı olduğu biliniyor. Nitekim, dışişleri bakanı Abdullah Gül de, Sezer’in görüşünün önemli olduğunu vurguladı.

Gül ayrıca, 'Türkiye bağımsız bir ülke, kendi organları içinde konuyu tartışacaktır. Ona göre kararını verecektir' diye konuştu.

Abdullah Gül, Washington yönetiminin bir an önce karar alınmasını beklediği haberleriyle ilgili bir soruya da, “size öyle gelmiş, bize öyle gelmedi” cevabını verdi.

İçeride ve dışarıda yaşanacak pazarlıkların Eylül ayında netleşmesi ve Türkiye’nin kesin kararını bildirmesi bekleniyor. Ankara bu süreç içinde milletvekilleri ve Türk kamuoyunun yanı sıra bölge ülkelerini de ikna etmek için yoğun bir çaba harcayacak.

ABD'nin Avrupa'daki kuvvetlerine komuta eden Orgeneral James Jones da, 3 Eylül’de Ankara’ya gelecek ve Türkiye’nin Irak’a asker gönderme talebine vereceği cevabı öğrenmeye çalışacak.

XS
SM
MD
LG