Erişilebilirlik

Hong Kong Turizmi SARS'tan Kurtuluyor - 2003-09-03


Hong Kong’un Akut Solunum Yolları Sendromu SARS’tan temizlendiğinin ilan edilmesinden sonra, bölgeye gidenlerin sayısı beklenenin de üstünde hızla artıyor. Amerika’nın Sesi’nden Katherina Maria’nın da belirttiği gibi, otel ve havayolu şirketleri bunda büyük indirimlere gidilmesinin büyük bir rol oynadığını söylüyor.

Hong Kong'un Chek Lap Kok havaalanı terminali, Akut Solunum Yolları Sendromu salgınının etkisiyle bu yıl başında turist sayısında yaşadığı düşüşü telafi edecek ölçüde kalabalık.

SARS salgınından sonra bir çok ülke ve Dünya sağlık Örgütü, yolcuları Hong Kong, Çin ve diğer kentlere gitmemeleri konusunda uyarmıştı.

Havayollarının, talepteki düşüşe bağlı olarak seferleri iptal etmesi nedeniyle Mayıs ayında Hong Kong havaalanındaki trafik yüzde 70’ten fazla azalmıştı. Öneğin Amerikan United Airlines şirketi günde dört kez yaptığı seferlerden üçünü kaldırmıştı.

Dünya Sağlık Örgütü, Hong Kong için yaptığı SARS uyarısını Mayıs ayında geri aldı ve turistler geri dönmeye başladı.

United Airlines’ın Asya Pasifik Başkan Yardımcısı Mike Schwab, iyiye gidişin beklenenin de üstünde olduğunu söyledi:

"Özellikle iş amaçlı yolculuklar, seyahatlerini daha önce iki, üç hatta dört ay erteleyen yolcuların taleplerindeki artışla birlikte çok kısa bir sürede yükselişe geçti. Eylül ayının ilk haftasında trans pasifik tarifemizi tam kapasite yeniden uygulamaya koyuyoruz ve SARS öncesi dönemdeki kapasitemize dönüyoruz.”

Hong Kong havaalanının bir yetkilisi Çin’den gelen yolcuların tekrar kente çekilmesi için fiyatların büyük ölçüde düşürüldüğünü ve kar oranlarının hızlı artmadığını söyledi.

Dragon Air’in sözcüsü Laura Crampton, şirketin Mayıs ayında normal seferlerinin sadece yüzde 36’sını gerçekleştirdiğini belirtti:

“Ağustos ayında planlanmış seferlerimizin yaklaşık yüzde 82’sini gerçekleştiriyoruz, Eylül’de ise bu oran yüzde 90 olacak. Fakat seferlere kâr açısından bakarsak, sonuç pek de olumlu değil.”

SARS salgınından sonra yarıdan fazla düşen otellerin doluluk oranı da eski konumuna dönüyor. Fakat, yapılan indirimler kar oranlarını olumsuz etkiliyor. James Li, Hong Kong Oteller Birliği’nin bir yetkilisi; şunları diyor:

”Aslında beklentilerin de üzerinde bir iş yaptık. Örneğin Ağustos ayında, ortalama otel doluluk oranının yüzde 80’ine ulaştık. Bu bütün kent için geçerli. Fakat, oda fiyatları hala çok düşük.”

Li, Çinli turistler sayesinde Hong Kong’daki oda kapasitesinin yetmeyeceği yönünde kentte dolaşan spekülasyonun ise asılsız olduğunu söyledi.

Li, Çinli turistlerin sadece yüzde 30’unun otellerde kaldığını, diğerlerininse ya arkadaşlarına veya akrabalarına gittiğini, bir çoğunun da sadece günü birlik seyahat yaptığını belirtti.

XS
SM
MD
LG