Irak’taki Amerikan askerlerine yönelik saldırılar giderek artıyor. Bu kez saldırılar devrik lider Saddam Hüseyin’in doğum yeri olan Tikrit’te ve başkent Bağdat yakınlarında yapıldı.
ABD ordusundan yapılan açıklamada 3 Amerikan askerinin yaşamını yitirdiği bildirildi.
Bölgeden gelen bazı haberlerde ise son iki saldırıda en az onbir Amerikan askerinin öldüğü iddia ediliyor.
Resmi kayıtlara göre, Irak’taki Amerikan birlikleri günde en az 13 kez saldırıya uğruyor. Bunların büyük bölümü Irak'ın orta kesimleriyle, Başkent Bağdat ve çevresinde gerçekleşiyor.
Son saldırılar Irak’a daha fazla asker gönderilmesi ve ülkenin yeniden inşası için uluslar arası yardım sağlanması konularında Amerika ve Avrupa’daki çabaların yoğunlaştığı bir döneme rastlıyor...
Dün ilk saldırı Irak’ın Kaldiye kentinde yapıldı. Gelen haberlerde, kent sakinlerinin Amerikan güçlerine yönelik bu saldırıyı bir pusu olarak tanımladıklarına yer veriliyor.
Amerikalı askeri yetkililer tam olarak neler yaşandığını hala bilmiyorlar, ancak askeri araçlardan oluşan bir konvoyun yola yerleştirilmiş bir bombaya çarptığı ve daha sonra da Amerika önderliğindeki koalisyona karşı muhalefetin yuvası haline gelen bölgede kimliği belirsiz silahlı kişilerin saldırısına uğradığı anlaşılıyor.
Merkez Komutanlığı sözcüsü binbaşı Peter Mitchell, sekiz Amerikan askerinin öldüğü yönündeki ilk haberlerin doğru görünmediğini açıkladı. Mitchell; "İlk medya haberlerinin muhtemelen abartılı olduğunu düşünüyoruz" dedi.
Ayrı bir olayda da, Türkiye’ye petrol taşıyan Kerkük-Yumurtalık petrol boru hattı, dün, bir patlamanın ardından yanmaya başladı.
Bu arada, Başkan Bush, gelecek hafta New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun açılışında dünya liderleriyle bir araya geldiğinde yapacağı yoğun Irak diplomasisi öncesinde Orta Doğu’dan bir konuğunu ağırladı.
Bush, Washington yakınlarındaki Camp David’te bir araya geldiği Ürdün kralı Abdullah’la Irak ve Orta Doğu konularını görüştü.
Başkan, basın mensuplarına; Birleşmiş Milletler’e Irak’ta daha fazla rol vermeyi hedefleyen yeni bir Güvenlik Kurulu kararının o zamana kadar hazırlanmasını beklemediğini söyledi. Ancak Bush, buna rağmen, Avrupa ülkelerinin yeniden inşa çalışmalarına para ve asker katkısında bulunma konusunda uzlaşmaya varmalarını beklediğini vurguladı.
ABD Başkanı şunları söyledi:
“Avrupalıların katkıda bulunacağını varsayabileceğimizi düşünüyor muyum?.. Evet, yardım aldığımızı düşünüyorum ve size, biri İngiltere’nin diğeri de Polonya’nın komutasında diğer Avrupa ülkelerinin oluşturduğu iki çokuluslu tümen olduğunu hatırlatmak istiyorum.”
Ancak Bush, daha fazla yardıma ihtiyaç olduğunu belirtti.
Avrupa’nın en büyük iki ekonomik gücü olan ve Saddam Hüseyin’i devirmeye yönelik savaşa karşı muhalefetin başını çeken Fransa ve Almanya, şimdi bir yandan Irak polisinin eğitimi ve donatımı konusunda yardım öneriyor, bir yandan da Bağdat’ta iktidarın hızla Iraklıların yönettiği bir hükümete devredilmesi çağrısında bulunuyor.
Fakat dün Berlin’de yapılan bir toplantıda, ne Almanya Başbakanı Gerhard Schroeder ne de Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac Irak’ın yeniden inşası için Avrupa’nın ne kadar para yardımında bulunabileceği konusuna değindi.
Bush yönetimi, Beyaz Saray’ın Kongre’den istediği yaklaşık 90 milyar dolara ek olarak gelecek ay Madrit’te yapılacak olan Irak’a yardım konferansında milyarlarca dolar toplamayı umuyor.
Ancak hem Amerikalı hem de Avrupalı yetkililer bu aşamada bir çok ülkenin bu kadar büyük miktarlarda katkıda bulunmaya yanaşmayacağını belirterek bu hedefe ulaşılmasının çok zor olduğunu vurguluyor.