Erişilebilirlik

'Türkiye'nin Kararı Diğer Ülkeleri de Cesaretlendirir' - 2003-10-07


TBMM'nin, Irak’a asker göndermeye ilişkin yetki tezkeresini onaylaması, Türk-Amerikan ilişkilerini nasıl etkileyecek, Türk askerini istemeyen Iraklı Kürtler’in bu tavrı gelişmeleri nasıl yönlendirecek? Washington’daki düşünce kuruluşlarından Heritage Vakfı uzmanı Nile Gardiner, Melek Çağlar'ın sorularını yanıtladı.

Uluslararası İlişkiler uzmanı Nile Gardiner’a göre meclisin Irak’a asker gönderme kararı, Irak savaşı öncesinde bozulan Türk-Amerikan ilişkilerinin düzelmesinde önemli bir rol oynayacak. “Washington’un şu sıralar gerçekten acilen uluslararası desteğe ihtiyacı vardı, böyle bir zamanda Türkiye’nin devreye girmiş olması Irak’taki Amerikan askerlerinin durumunu önemli ölçüde güçlendirecek” diyen Heritaga Vakfı uzmanı sözlerini şöyle sürdürüyor: Meclis’in tezkereyi onaylaması, diğer Müslüman ülkelerin de Irak’a asker göndermesine önayak olabilir. Aynı şekilde bu karar Japonya gibi Irak operasyonuna destek konusunda kararını kesinleştirmede güçlük çeken ülkelerin de operasyona bir an önce katılmasını hızlandırabilir."

Haber ajansları Irak Geçici Yönetim Konseyi’nin, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin tezkereyi kabulünden önceki son toplantısında, ülkede istikrarın sağlanmasına katkısı olmayacağı gerekçesiyle Türk askerinin gönderilmesini reddeden bir karar aldığını bildirdi. Iraklı Kürtler de ülkeye gönderilecek Türk askerlerinin işgal gücü olacağını söylüyor. Amerika’nın Irak’taki en büyük müttefiklerinden biri olarak gördüğü Kürtler’in Türk askerine karşı bu tavrı, Washington’u nasıl bir yol izlemeye itecek. Heritage Vakfı uzmanı Nile Gardiner yanıtlıyor: "Irak Yönetim Konseyi’nin bazı kesimlerinin bu konuya muhalefet ettikleri doğru. Ama sonunda kararı verecek olan Amerika ve İngiltere’dir. Elbette Washington’un bu konuda çok iyi bir diplomasi sergilemesi ve Türklerle Kürtler’in kaygılarını giderecek açılımlarda bulunması gerekiyor. Kanımca, Türklerin Irak’a gitmesi tüm Irak halkının geleceği açısından yararlı olacaktır. Terörden ve Baas Partisi’nden tamamen arınmış bir Irak, elbette ki Kürtler'in çıkarları açısından da gereklidir."

Irak’a gönderilecek Türk askerlerinin sayısı ve görev yerleri hala resmi olarak açıklanmadı. Ancak Heritage Vakfı uzmanı Nile Gardiner’a göre, Türkiye, büyük bir olasılıkla 10,000'e yakın birlik gönderecek ve bu birlikler, Bağdat’ın batı ve doğusunda görev yapacak. Gardiner, Türk askerlerinin Irak’ın şu anda en tehlikeli bölgelerinden biri olan ve Sünni üçgeni olarak adlandırılan bölgeye gönderilmeyeceğini kaydediyor. Ancak buna rağmen, uzmana göre, Türk askerini hala riskli bir görev bekliyor: Gardiner, "Bu riskli bir operasyon. Bu nedenle Türk kamuoyu Irak’taki askerlerinin can kaybına uğrayabileceği gerçeğine hazırlıklı olmalı," diyor.

Heritage Vakfı uzmanına göre Irak’taki saldırılar sadece Amerikan veya İngiliz askerlerini değil ülkedeki tüm diğer birlikleri hedef alıyor.

XS
SM
MD
LG