Erişilebilirlik

Bush İhale Kararını Savundu - 2003-12-11


Başkan Bush, Irak’taki ihalelerin, Irak’ın özgürlüğüne kavuşmasına yardım eden ülkelere verilmesi yolundaki kararını şu sözlerle savundu: “Amerikalı vergi mükellefi yani Amerikan halkı, ihalelerin sadece Irak’ta kendi evlatlarının hayatını tehlikeye atan ülkelere verilmesinin sebebini gayet iyi anlıyor. Bu gayet basit...”

Başkan Bush, ihaleler konusunda tartışma hakkında bugün Beyaz Saray’da yapılan kabine toplantısından sonra konuştu. Bush, savaşa karşı çıkmış olsalar bile diğer ülkelerin de Irak’ta yeniden imar çabasına katılmaları gerektiğini söyledi.

Bush’un bir yandan Amerikan halkına, paranın sadece savaşta Amerika’yla müttefik olan ülkelere gideceği mesajını verirken diğer yandan da ihale kararına itiraz eden ülkelere, durumun değişebileceğini anlatmak isteği sanılıyor. Başkan şöyle konuştu: “Bu ülkeler Orak’ın özgür ve barışçı bir ülke olmasına yardım ederek dünyanın da daha güvenli hale gelmesi için çalışmak istiyorlarsa, Irak’ın borçlarını ertelemek suretiyle yardım edebilirler.”

Bush, böyle bir adımın çok önemli bir katkı olacağını ve Amerika tarafından şükran duygularıyla karşılanacağını söyledi. Ancak Başkan, Irak’a asker gönderen ve göndermeyen ülkeler arasında fark olması gerektiğini belirtti.

Başkan Bush’un, Irak’ın borçlarının ertelenmesi konusuyla ilgili olarak atadığı özel temsilci James Baker bu konuda görüşmeler yapmak üzere Avrupa ülkelerini ziyaret etmeye hazırlanıyor. Başkan, Baker’ın gezisi hakkında dün Fransa, Almanya ve Rusya liderleriyle telefon konuşmaları yaptı. Bu üç ülke, Irak savaşında koalisyona katılmayı reddetmişti. Başkan Bush’un liderlerden, eski Dışişleri Bakanı Baker’ı olumlu karşılamalarını istedi ve kendileriyle ihale tartışması üzerinde teması sürdüreceğini belirtti.

Baker, üç ülkeden başka, savaşta Amerika’yı destekleyen İngiltere ve İtalya’yı da ziyaret edecek.

XS
SM
MD
LG