Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, uzun süredir beklenen ama büyük sürpriz yaratmayan konuşmasını Elysee Başkanlık sarayında seçilmiş bir topluluğa hitaben yaptı.
Chirac, devlet okullarında belirgin dini sembollerin sergilenmesini yasaklayan yasa tasarısını desteklediğini açıkladı.
Fransa cumhurbaşkanı buna karşılık küçük boyda olma koşuluyla Haç, Yahudi yıldızı ve Hazreti Fatma’nın Eli gibi dini ziynet eşyalarına izin verileceğini söyledi.
Chirac, daha büyük dini sembollerin yasaklanmasının Fransa’nın laik düzenini koruma açısından önemli olduğunu vurguladı.
Fransa Cumhurbaşkanı, devlet hastanelerinde bazı hastaların, doktorların cinsine bakarak tedavi olmayı reddetmelerini yasaklayan ayrı bir yasa çıkartılmasını da istedi.
Chirac’ın konuşması, büyük ölçüde başkanlık özel komisyonunun geçen hafta açıklanan laiklik üzerine hazırladığı rapordaki görüşleri yansıtıyordu.
Ancak Fransa Cumhurbaşkanı raporda yeralan Ramazan ve musevilerin Yom Kippur bayramlarının resmi tatil günü olarak kabul edilmesi önerisini reddetti.
Chirac, buna karşılık Müslüman ve Musevilere dini bayram günlerinde özel olarak izin verilmesi gerektiğini söyledi.
Fransa cumhurbaşkanı, ülkesinde sayısı giderek artan yabancı göçmenlere ayrımcılık yapılmasına karşı mücadele edeceği sözü de verdi.
Chirac, isimlerin ötürü kendilerine iş ya da ev verilmeyen yabancı göçmenlerin duygularını anladığını belirtirken kökeni ne olursa olsun tüm Fransız vatandaşlarının Fransa’nın evlatları sayıldığını vurguladı.
Fransa’da muhafazakar ve solcu politikacıların çoğu devlet okullarında dini sembolleri yasaklayan bir yasa çıkartılmasını destekliyor.
Yasa, okulların özellikle türbanlarını çıkartmayı reddeden kız öğrencilere karşı önlem almasıyla bu yıl Fransa’da bir numaralı tartışma konusu haline geldi.
Türban tartışması, koyu Müslümanları Fransa’nın katı laik gelenekleriyle çatıştıran başka konuları gündeme getirdi.
Bazı Müslümanlar devlet okullarında kız ve erkek öğrenciler için ayrı yüzme havuzları isterken bazı Müslüman öğrenciler, kızerkek karışık spor derslerine girmeyi reddediyor.
Öğretmenler ise bazı Arap kökenli öğrencilerin tarih derslerinde Yahudi soykırımı bölümünü okumayı reddetmesinden yakınıyor.
Dini sembollerin yasaklanması, Müslümanlar ve diğer dini topluluklar içinde de bölünme yarattı.
Bazı Fransız Müslüman, Musevi ve Katolik liderler, okullarda dini sembol yasağına karşı çıkarken Protestan Federasyonu komisyon raporunu desteklediği açıkladı.
Bazı açık görüşlü Müslüman liderler de, Fransa’daki Müslümanların modern çağa girmelerine yardımcı olacağı gerekçesiyle yasayı desteklediklerini bildirdi.
Son yapılan bir kamuoyu yoklaması ise Fransız halkının yüzde 69’unun okullarda dini sembollerin yasaklanmasını desteklediğini ortaya koydu.