Erişilebilirlik

ABD'de İlk 'Deli Dana' Vakasına Rastlandı - 2003-12-24


Amerika’da Tarım Bakanlığı yetkilileri Washington eyaletinin batısında ilk kez "Deli Dana" vakasına rastlandığını bildirdi. Japonya ve Güney Kore, bunun üzerine Amerika’dan sığı eti alımını durdurdu.

Amerikan Tarım Bakanı Ann Veneman halk sağlığı açısından tehlikeli bir durum bulunmadığını olayın kontrol altında tutulduğunu açıkladı.

Bakan Veneman, geçen Mayıs ayında Kanada’da görülen "Deli Dana" vakasıyla bağlantı kurularak, hastalığın Amerika’ya buradan geldiğini söylemek için henüz erken olduğunu da söyledi.

ABD Tarım Bakanı, düzenlediği basın toplantısında, bir Holstein cinsi inekte rastlanan hastalığın, ABD’deki ilk vaka olduğunu söyledi.

Veneman, ABD’nin gıda kaynaklarının güvenilirliğinden emin olduklarını ifade ederek, insan sağlığı için riskin çok az olmasına rağmen gerekli bütün önlemleri alacaklarını kaydetti.

Bakan, Deli Dana hastalığına rastlanan hayvandan 9 Aralık’ta alınan örneğin askeri uçakla daha ileri testler yapılması için İngiltere’deki bir laboratuvara gönderildiğini de açıkladı.

ABD’de ilk kez rastlanan deli dana hastalığı, 90’lı yıllar boyunca Avrupa’da en az 130 kişinin ölümüne neden olmuş ve hayvancılığa büyük darbe vurmuştu.

"Deli Dana" hastalığı, bu tür etleri yiyen insanların genelde ölümüne, bazılarında da kalıcı felçlere yol açıyor.

XS
SM
MD
LG