Erişilebilirlik

Türkiye'ye İşkence Eleştirisi - 2004-02-28


Uluslararası İşkence Kurbanları Rehabilitasyon Konseyi Temsilcisi Danimarkalı Doktor Inge Genefke, Türk hükümetini, işkenceyi durdurmak için hiçbir şey yapmadığı gerekçesiyle eleştirdi. Genefke, Türkiye’yi, işkence görenleri tedavi ettikleri gerekçesiyle rehabilitasyon merkezlerinden dokuz doktorun Mart ayında başlayacak yargılamasına son vermeye çağırdı.

Nörolog doktor İnge Genefke, Türk hükümetinin iktidara geldiği zaman verdiği işkenceyi durdurma sözünü yerine getirmek için hiçbir siyasi istek göstermediğini söyledi. 23 Şubat Pazartesi günü Amerikan Kongresi’nin İnsan Hakları Komisyonu’na bilgi verirken bu konuyu dile getiren Genefke, Türk hükümetinin işkenceyi önlemek için yasalar çıkardığını, ancak bunları uygulamadığını belirtti.

Doktor Genefke, daha önceki Türk hükümetlerinin de bu konuda bazı değişiklikler yaptığını ancak uygulamaya koymadığını kaydetti. Doktor, Türk hükümetinin işkenceden sorumlu polisleri yargılamadığını, bunun yerine işkence görenlere ve onları tedavi eden doktorlara baskı yaptığını söyledi. Doktor, Mart ayında işkence rehabilitasyon merkezlerindeki dokuz doktorun yargılanacağını, bu yargılamalardan sonra Türkiye’de işkenceyi belgeleyecek kimse kalmayacağını, bunun da işkencenin azaldığı izlenimi vererek, Avrupa Birliği’ni ve Amerika’yı yanıltmasından kaygı duyduklarını belirtti.

Danimarka’daki İşkence Araştırma ve Rehabilitasyon Merkezi’nin kurucusu olan nörolog doktor İnge Genefke, Türkiye’de işkencenin azalmadığını da söyledi. İnsan Hakları Vakfı’na göre 2003 yılında 924 kişi işkence gördü, bunların 33’ü çocuk. Genefke, işkence görenleri tedavi eden ve durumu belgeleyen doktorlara hükümet ve yargı organlarının çok kötü muamele ettiğini de söyleyerek durumu eleştirdi. Yalnızca görevini yapan doktorların kötü muameleye maruz kalmasına birçok kereler tanık olduğunu anlatan İnge Genefke, Mart ayındaki yargılamaların durdurulması gerektiğini savundu. Türkiye’deki işkence tedavi ve rehabilitasyon merkezlerinin dünyadaki benzerleri arasında en iyileri olduğunu belirten Danimarkalı doktor, buralarda çalışan doktor ve sağlık personelinin baskı altında tutulmaması gerektiğini bildirdi. Bu merkezlerde işkencenin son derece düzenli bir şekilde belgelendiğini de kaydeden Genefke, işkence yapan polislerin hiçbirinin yargılanmaması ve cezalandırılmamasının kabul edilemeyeceğini bildirdi.

İşkenceden sorumlu yüzlerce polis memurundan sadece birkaçının bile yargılanmasına sevineceğini söyleyen Danimarkalı doktor Genefke, Amerika’ya doktorlarla ilgili davaların durdurulması ve işkenceye son verilmesi için yardım çağrısında bulundu. Amerika’nın bir süpergüç olarak işkencenin durdurulması için Türkiye üzerinde nüfuzunu kullanmasını isteyen Danimarkalı doktor, Başkan Bush’un insan hakları gününde yaptığı konuşmada bütün hükümetlere bu konuda çağrıda bulunacağını söylediğini hatırlattı. Doktor Genefke, Başkan Bush’un, NATO zirvesi için Türkiye’ye gitmeyi beklemeden, Mart ayındaki davalardan önce bu konuda harekete geçmesini istedi.

XS
SM
MD
LG