Erişilebilirlik

Rusya'da Yeni Başbakan - 2004-03-01


Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Mikhail Fradkov’u başbakanlık görevine atıyor.

Rusya’nın Avrupa Birliği’ndeki temsilcisi olan Fradkov’un başbakanlığa seçilmesi siyasi çevrelerde sürpriz olarak nitelendi. Fradkov’un, başbakanlık görevini alabilmesi için parlamentonun alt kanadı Duma tarafından onaylanması gerekiyor. Duma’nın konuyu Cuma günü ele alması bekleniyor.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in, seçimlere iki hafta kala, ülkesinin Avrupa Birliği’ndeki temsilcisi Mihail Fradkov’u başbakanlığa ataması, Ruslar için tam bir sürpriz oldu. Putin sürpriz başbakan adayını, bugün, ilk kez, Parlamentonun alt kanadı Duma’nın liderleriyle yaptığı görüşmede açıkladı. Putin, televizyonda yaptığı konuşmada da başbakanlık için Fradkov’u seçmesinin zor bir karar olduğunu söyledi:

Rus Cumhurbaşkanı, Fradkov’un çok deneyimli olduğunu, rüşvet ve yolsuzlukla mücadele çalışmalarıyla tanındığını belirtti, 2002 yılında, daha sonra feshedilen vergi polisinin başkanı olarak başardığı işleri hatırlattı.

53 yaşındaki Mihail Fradkov, Avrupa Birliği temsilciliğine atanmadan önce Rus Ulusal Güvenlik Konseyi üyesiydi. Fradkov, komünist rejimin çökmesinden sonra, eski cumhurbaşkanı Boris Yeltsin yönetimi sırasında dış ekonomik ilişkiler bakanlığı ve ticaret bakanlığı yapmıştı. Fradkov’un başbakanlığının, çoğunluğunu hükümet yanlısı Birleşik Rusya Partisi’nin oluşturduğu Duma’da kolayca onaylanması bekleniyor.

Vladimir Putin, Başbakan Mihail Kasyanov’u geçen hafta görevden almış ancak bunun Başbakanın icraatıyla ilgili olmadığını, değişikliğin seçimlere hazırlık amacıyla yapıldığını söylemişti.

Mihail Fradkov’un adaylığı, siyasi gözlemciler dahil herkes için sürpriz oldu. Avrupa Birliği kararı mennunlukla karşıladı, Fradkov’un seçilmesinin “Rusya’nın AB ile ilişkilerine verdiği önemi gösteren olumlu bir işaret” olarak niteledi.

Moskova hükümeti, eski doğu bloğu ülkelerinin Avrupa Birliği’ne katılmasının bu ülkelerle olan ekonomik ve siyasi ilişkilerine zarar vermesinden ciddi kaygı duyuyor. Fradkov, Avrupa Birliği’ni yakından tanıdığı için, Başbakan olmasının, Rusya ile Birlik arasında son aylarda gerginleşen ilişkileri düzeltmesi bekleniyor.

XS
SM
MD
LG