Erişilebilirlik

Amerikalı Gazeteciye Casusluk Tutuklaması - 2004-03-12


41 yaşındaki Susan Lindauer dün başkent Washington’un yakınlarında bulunan Maryland eyaletindeki evinde tutuklandı.

İddia makamı, eski gazeteci Lindauer’in, Irak savaşı öncesi ve sonrasında Irak istihbaratına gizli bilgiler aktardığını söylüyor.

Federal Soruşturma Bürosu’nun Baltimore’daki ofisine götürüldüğü sırada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Lindauer masum olduğunu söyledi. Zanlı, savaş karşıtı olduğunu ve silah denetçilerinin Irak’a yeniden girişini sağlamaya çalıştığını kaydetti.

Kongre’deki Demokrat Senatör ve Temsilciler Meclisi üyeleri için çalışan eski gazeteci Susan Lindauer, yaklaşık 10 yıl önce de US News and World Report dergisinde yaklaşık bir yıl araştırmacı olarak görev yapmıştı.

Gazetenin sözcüsü Richard Folker, zanlı Lindauer hakkında bildiklerini basına şu şekilde açıkladı:

1990 Eylül ayından 1991 Ağustos ayına kadar çalıştığı süre içerisinde Lindauer yaklaşık 18 haber dosyası üzerinde çalışmış. Kişisel sağlık, finans ve teknoloji konularının ele alındığı bu haber dosyalarının çoğu dergimizde yayınlanan “İşinize yarayacak haberler” bölümünde kullanılmış.

Gazetecinin Sözcüsü Richard Folker, Susan Lindauer’in o dönemde casusluk yaptığına dair ellerinde hiçbir bulgu olmadığını da kaydetti. Folker, suçu ispat edilene kadar Lindauer’in masum olduğunu da belirtti.

"Hepimizin gözden kaçırmaması gereken bir gerçek var. Burada sözkonusu olan henüz kanıtlanmamış iddialardır, gerçekler değil."

Temsilciler Meclisi’nin Californialı üyesi Zoe Lofgren, iki ay boyunca basın sözcülüğünü yapmış olan Lindauer hakkındaki casusluk suçlamalarının kendisini şaşırttığını söyledi ve zanlı Lindauer’in gizli bilgilere erişimi olmadığını belirtti.

İddia makamının New York Bölge Mahkemesi’nde açtığı davada Lindauer’in 1999 ekim ayından 2002 Mart ayına kadar Birleşmiş Milletler’deki Irak Misyonu’nu birçok kez ziyaret ettiği belirtiliyor.

Savcılar ayrıca Lindauer’in, savaş sonrasında Irak’ta direniş hareketini başlatan gruplara destek toplamaya çalıştığını söyleyen ve kendisini Libya ajanı olarak tanıtan bir FBI görevlisiyle buluştuğunu da söylüyor.

İddianamede zanlının, Libya ajanı kılığına giren FBI görevlisiyle geçen aya kadar elektronik posta yoluyla iletişimini sürdürdüğü de kaydediliyor.

XS
SM
MD
LG