Erişilebilirlik

Korsan Yazılımların Bilgisayar Sektörüne 2003 Yılı Maliyeti 29 Milyar - 2004-07-23


Amerika’da, bilgisayar yazılım şirketleri tarafından yaptırılan ve sonuçları bu ay açıklanan bir araştırmaya göre yazılım endüstrisinin geçtiğimiz yıl yasadışı yollardan elde edilen yazılımlar nedeniyle uğradığı kayıp, 2002 yılına göre ikiye katlanıp 29 milyar dolara ulaştı.

Yazılım, bilgisayar ve İnternet sektörünü olumsuz yönde etkileyen bu sorunla ilgili olarak Amerika’nın Sesi muhabiri Barry Wood’un hazırladığı haber:

Bir müzik CD’sinin kopyasını yapmak ya da birisinden ödünç aldığınız bilgisayar programını kendi bilgisayarınıza kaydetmek ilk önce size suç gibi gelmeyebilir. Ancak pek çok durumda yasal yollardan elde etmediğiniz bilgisayar programlarına sahip olmak aslında bir suç teşkil ediyor. Merkezi Washington’da bulunan Yazılım Birliği’nin başkan yardımcısı Bob Kruger şöyle diyor:

"Sözünü ettiğimiz 29 milyar dolarlık kaybın çok büyük bir bölümünü işyerinde kopyalanan yazılımlar oluşturuyor. Şirketlerin ve çeşitli kuruluşların bürolarında çalışanlar için yaptıkları yazılım kopyalarının sayısı, meşru olarak satın aldıkları lisans sayısına kıyasla çok fazla."

Yazılım Birliği, korsan yazılımların değerinin tüm dünyada yasal olarak satılan yazılımlardan elde edilen gelirin yüzde 60’ına eşit olduğunu bildiriyor. Birliğin başkan yardımcısı Bob Kruger, yazılımların İnternet’te gitgide daha yaygın hale gelmesiyle birlikte pek çok kişinin ve kuruluşun bunları kendi bilgisayarlarına indirip yasal olmayan yollarla dağıttığını söylüyor. Kruger’in sözünü ettiği sorun, en çok müzik endüstrisinin başını ağrıtıyor. Korsan CD’lerin dünya çapında satışından elde edilen gelir son üç yılda ikiye katlandı. Korsan müzik piyasasının 5 milyar doları geçen değeri, Amerika ve Japonya dışındaki bütün ülkelerde yasal olarak satılan kaset ve CD’lerin toplam değerinden daha fazla.

Eğlence endüstrisi, şarkı ve filmlerin İnternetten yasadışı olarak indirilmesi mücadelede halkı hem eğitmek istiyor hem de gereken durumlarda yasal yollara başvurmayı hedefliyor. Amerikan müzik endüstrisinin müzik korsanlarına karşı açtığı dava sayısı 3 bin 500’ü buluyor. Yazılım sektörünün kalbi olarak kabul edilen California’daki Silikon Vadisi’nde teknoloji yazarı olarak çalışan Larry Magid, Apple bilgisayar şirketinin, İnternet kullanıcılarının indirdikleri şarkılar için ödeme yapmasını sağlamada başarılı olduğunu ancak yine de korsan müzik sorununun giderek büyüdüğünü belirtiyor:

"Müzik parçaları, artık İnternet üzerinden yasal olarak indirilebiliyor. Ancak müzik endüstrisi yasadışı kopyalama nedeniyle piyasada kan kaybına uğramaya devam ediyor. Bu sorunun önüne geçmek için teknolojik ya da yasal bir sistem kurulabileceğini zannetmiyorum. Hele bunu dünya çapında yapabilmek mümkün değil."

Müzik endüstrisinin son araştırmasına göre, Haziran ayında her an, sekiz milyon kişi İnternet’te yasadışı olarak şarkı indiriyordu. Bu, geçen yıla oranla yüzde 19’luk bir artışı gösteriyor. Robert Kruger, yazılım endüstrisinin, korsanlığın en çok hangi ülkelerde yapıldığına dair raporlar tuttuğunu belirtiyor ve, "Korsanlık en çok güneydoğu Asya, doğu Avrupa ve Latin Amerika’da yaygın... Bu ülkelerin bazılarında yazılımların onda dokuzu korsanlık yoluyla elde ediliyor," diyor.

Vietman ve Çin’deyse bilgisayarlara yüklenen yazılımların yüzde 92’si korsan yazılım... Bu ülkeleri yüzde 91 oranla Ukrayna, yüzde 88’le Endonezya ve yüzde 87’yle Rusya izliyor. Tüm bu rakamlar korsancılığa karşı açılan savaşın kaybedildiği izlenimi veriyor. Bilgisayar teknolojisi alanında yazılar yazan Larry Magid de eğer şarkıların İnternet’ten yasadışı yollarla elde edilmesiyle başa çıkılamazsa bazı yasaların değiştirilmesi gerekeceğini kaydediyor:

"Kanunların insan davranışını göz önünde bulundurması gerekiyor. Aynı uyuşturucuyla ilgili olanlar gibi... Herhangibir yasa artık işe yaramaz hale geldiyse, yeniden gözden geçirilmesi gerekir. Bunun gibi, toplum, fikir ve telif haklarına saygı göstermez hale geldiyse tüm müzik sektörünün ve yargının bu konuya eğilmesi şart. Müzik endüstrisinin reklam ya da abonelik ücretleri gibi başka bazı gelir elde etme yöntemlerine başvurması gerekebilir, bilemiyorum."

Bilgisayar kullananlar arasında, yasadışı yollardan şarkı ya da fılm indirmenin yanlış olmadığına inananların sayısındaki artış, müzik ve film endüstrisini kaygılandırıyor. Bilgisayar Yazılımcıları Birliği’ne göre, İnternet’te yasadışı olarak indirilen dosyaların yüzde 58’ini müzik kayıtları, yüzde 20’sini pornografi içerikli videolar, yüzde 9’unuysa diğer filmler oluşturuyor.

XS
SM
MD
LG