Erişilebilirlik

Endonezya'da Terörü İslam Cemaati Üstlendi - 2004-09-10


Endonezya’nın başkenti Cakarta’daki Avustralya Büyükelçiliği’ne bomba yüklü otomobille düzenlenen ve en az 9 kişinin yaşamını yitirdiği saldırıyı Güney Asya’da örgütlü Cemaat-i İslami'ye (İslam Cemaati) adlı aşırı dinci grup üstlendi.

Dünkü saldırıda 180’den fazla kişi de yaralandı. Avustralya Büyükelçiliği önünde patlayan bomba, elçiliğin yanı sıra çevredeki binalarda da hasara yol açtı.

Cemaat-i İslami'ye örgütü Internet aracılığıyla Arapça yayınladığı açıklamada saldırının, Avustralya hükümetinin Irak savaşına destek verdiği için yapıldığını bildirdi.

Avustralya, olası yeni bir saldırıya karşı Bali’deki konsolosluk binasını kapattı, vatandaşlarını gerekli olmadıkça Endonezya’ya gitmemeleri için bir kez daha uyardı.

Başkan Bush, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan ve Avrupa Birliği Dış Politika yetkilisi Javier Solona da yayınladıkları mesajlarla saldırıyı kınadı.

Dünyanın en kalabalık dördüncü ülkesi olan Endonezya’da geçen yıl yine başkent Cakarta’daki Marriott oteline düzenlenen intihar saldırısında 12 kişi ölmüştü. Endonezya’nın turistik Bali adasındaki iki gece kulübüne 2002’de düzenlenen saldırılarda da 200’den fazla kişi hayatını kaybetmişti.

Bu iki saldırının sorumluluğunu da İslam Cemaati (Cemai İslamiye) örgütü üstlenmişti.

XS
SM
MD
LG