Erişilebilirlik

Yeni Türk Ceza Kanunu'nun 75 Maddesi Kabul Edildi - 2004-09-15


Türkiye Büyük Millet Meclisi, ceza kanunu değiştirme amacıyla yaptığı olağanüstü oturumun ilk gününde 346 maddelik tasarının 75 maddesini kabul etti. Yapılan değişikliklere göre namus cinayetlerinde haksız tahrik indirimi engelleniyor; bankaların içini boşaltanlara ilişkin davaların zaman aşımına uğraması önleniyor.

Yine yeni düzenlemelere göre trafik kurallarına uymayarak, düğünlerde, maçlarda havaya ateş açarak, çürük bina yaparak yaralanma ve ölümlere neden olanlara müebbet hapis cezasına kadar varan oranlarda hapis cezası verilecek. Başkasını suç işlemeye azmettirene, işlenen suçun cezası verilecek. Çocukları suça azmettirenin cezası üçte birden yarısına kadar artırılacak.

Avrupa Birliği ile çeşitli kadın örgütlerinin tepkisi karşısında geri adım atan AKP hükümeti zinayı suç kapsamına alan değişiklik önergesini görüşme gündemine koymamıştı.

Bu konudaki uzlaşma, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek’in CHP lideri Deniz Baykal’la yaptığı görüşmede sağlandı. Ceza Kanunu üzerindeki görüşmeler hafta sonu da dahil her gün devam edecek.

XS
SM
MD
LG