Erişilebilirlik

Amerikan Kızılderilileri Müzesi Açıldı - 2004-09-21


Kuzey ve Güney Amerika yerlilerinin tarih ve kültürel mirasını tanıtmak üzere Washington’da yeni bir müze açıldı.

Amerikan Kızılderilileri Müzesi’nde yerliler kendi sanat, tarih ve kültürlerini sergiliyor. Müzede Kızılderili yaşamının parçası olan ve doğada bulunan unsurların yer almasına önem gösterilmiş.

Müzenin açılışı için başkent Washington’da altı gün süren etkinlikler düzenlendi. Etkinlikler, 15 bin yerlinin, Kongre binasıyla Washington Anıtı arasındaki alanda yaptığı gösteri yürüyüşüyle başladı.

Amerikan Kızılderilileri Ulusal Müzesi Washington’da açılan yeni bir müze olmanın çok daha ötesinde bir anlam taşıyor. Müze, yaşayan kültürler için bir buluşma noktası olacak.

Müzenin amacı Kuzey, Orta ve Güney Amerika’daki yerli halkların dillerini, tarihlerini ve sanatını korumak, araştırmak ve sergilemek. Bu amaca ulaşılacak mı bunu da müzeyi ziyaret edenlerin sayısı gösterecek.

Müzenin amaçları arasındaki en önemli ifade “yaşayan kültürler” ifadesi. Müzede Amerikan Kızılderililerinin geçmişte olduğu kadar bugün kullandıkları nesneler de sergilendi. Bu nesnelerin anlamını ve önemini Kızılderililer anlattı.

Bu yaşayan kültürlerin mensupları yeni bir müze oluşturulmasında da önemli bir rol oynadı. Hangi nesnelerin sergileneceğine ve nasıl sergilenmeleri gerektiğine onlar karar verdi.

Yeni müzede ziyaretçiler yedi binden fazla nesneyi görebilecek. Bunlardan bazıları yedi bin yıllık bir geçmişe sahip.

Katılımcıların büyük bir kısmının geleneksel yerli kıyafetlerini giydiği Birinci Amerika Festivali kapsamında üç yüzden fazla sanatçı hafta boyunca müzik ve dans gösterileri yaptı; öyküler anlattı.

Tasarımcılar ayrıca müzenin kapısının doğuya, doğan güneşe bakmasını ve müzeden çıkan herkesin Kongre binasını görmesini de istemiş.

Amerikan topraklarının büyük bir kısmı bir zamanlar Kızılderili toprağıydı. Kansas... Utah... Chicago ve Chesapeake gibi bir çok Amerikan eyaleti, şehri ve akarsuyu Kızılderili kabilelerinin izini, Kızılderili dilindeki kelimeleri yansıtıyor.

Bu müze Amerikalıların ve başkalarının bu yerli insanların onurlu tarihini hatırlamasına hizmet edecek.

XS
SM
MD
LG