Erişilebilirlik

Irak'ta İki Mısırlı Kaçırıldı - 2004-09-24


Irak’ta cep telefonu şebekesi kurmaya çalışan bir şirketin iki Mısırlı çalışanı militanlar tarafından kaçırıldı.

Orascom adlı şirkete çalışan Mısırlıların dışında, aynı sektörde çalışan dört kişinin daha kaçırıldığı belirtildi. Ancak kaçırılan diğerlerinin milliyeti öğrenilemedi.

Bu arada İngiliz ve İtalyan yetkililer, rehin tutulan vatandaşlarının akıbetlerini öğrenmeye çalışıyor. İtalya hükümeti, kaçırılan iki yardım görevlisi kadının öldürüldüğü yolunda İnternet’te çıkan haberleri ciddiye almadığını bildirdi.

İngiliz rehine Kenneth Bigley’in yakınlarıysa militanlara seslenerek, rehinenin serbest bırakılmasını istedi. Ürdünlü terörist Ebu Musab el Zerkavi’ye bağlı aynı militanlar, daha önce iki Amerikalı rehinenin başını keserek öldürmüştü.

Irak’taki savaşa öncülük eden Amerika ve İngiltere, militanlarla pazarlığa oturmayı reddediyor.

Allavi Açıklama İstiyor

Irak Başbakanı İyad Allavi’nin, bugün Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na hitap etmesi bekleniyor.

Haberlere göre, Allawi konuşmasında, Genel Sekreteri Kofi Annan’dan geçen haftaki konuşmasına açıklama getirmesini isteyecek.

Annan, sözkonusu konuşmasında, Irak’ta asayişin düzelmemesi durumunda, seçimlerin Ocak ayında yapılamayacağını söylemişti.

Dün Washington’u gelen Irak başbakanı, ülkesinde asayişin düzelmekte olduğunu savundu ancak, seçimlerin “yüzde 100 güvenli ortamda yapılamayacağını” da kabul etti.

Allavi ve Başkan Bush, Beyaz Saray’da yaptıkları görüşmede de, şiddet olaylarına rağmen, Irak’ta seçimlerin yapılabileceğini belirtmişti.

Bush, ortak basın toplantısında Irak’a gerektiğinde daha fazla asker gönderebileceğini söyledi ancak Allavi, Irak’ın kendi askerlerini yetiştirmesi gerektiğini ifade etti.

Allavi’nin Washington’dan New York’a ayrılmadan önce Amerika Savunma Bakanlığı yetkilileriyle de bir araya gelmesi bekleniyor.

XS
SM
MD
LG