Erişilebilirlik

Bin Sayfalık Rapor Bush'u Yalanlıyor  - 2004-10-07


Kongre’nin Irak’ta kitle imha silahlarını araştırmakla görevlendirdiği komisyon yaklaşık bir yıl üzerinde çalıştığı raporu nihayet açıkladı. Bin sayfalık raporda, Bağdat hükümetinin 1991 yılından bu yana kitle imha silahı üretmediğini belirtiliyor.

Başkan Bush’un Irak’a savaş için öne sürdüğü en önemli gerekçe ülkenin elinde kitle imha silahları bulunduğu iddiasıydı. Dolayısıyla raporun Başkan Bush’un seçim kampanyasına zarar vermesi mümkün.

Komisyon başkanı Charles Duelfer, Irak’ta şu anda da gizli kitle imha silahları bulunduğunu sanmadığını söyledi ancak tehlikenin tümüyle hayal ürünü olmadığını vurguladı. Komisyon Başkanı Eski Devlet başkanı Saddam Hüseyin’in kitle imha silahlarına sahip olmaktan asla vazgeçmediğini belirti ve programları tekrar devreye sokmak için Birleşmiş Milletler ambargosunun kaldırılmasını beklediğini söyledi.

Amerikalı uzmana göre, eski rejimin kitle imha silahlarından vazgeçmemesinin başlıca nedeni Saddam ve çevresinin İran’ın Irak’ı işgalinden kimyasal ve biolojik silah tehdidinin kurtardığına inanmalarıydı. Nitekim, Tahran hükümeti savaş sırasında Irak’ın birçok kez zehirli gaz kullandığını ve hardal gazından binlerce askerinin öldüğünü bildirmişti.

Saddam Hüseyin’in ilk Körfez savaşında Amerikan birliklerinin Bağdat’a girmemesini de kimyasal silah korkusuna bağladığı söyleniyordu. Senato Silahlı Kuvvetler Komisyonu üyelerinden Carl Levin, Bush yönetiminin savaşı haklı göstermek için kitle imha silahlarını öne sürdüğünü, bu boş çıkınca da başka bahaneler bulmaya çalıştığını söyledi. Michigan eyaleti senatörü, savaş başladıktan sonra yönetimin başka gerekçeler aradığını ileri sürdü ve devamla şöyle dedi: “İlk önce Irak’ta kitle imha silahları bulunduğunu söylediler. Daha sonra yapmaya çalışıyorlardı dediler. Bu da boş çıkınca, niyetlenmişlerdi dediler.”

Başkan ve danışmanları Irak’ta kitle imha silahı bulunmadığı sorusuna doğru cevap verebilmek için Duelfer’in raporunun beklenmesi gerektiğini savunuyordu. Rapor savaş gerekçesinin geçersiz olduğunu savunan ve yönetimi yalan söylemekle suçlayanlarının görüşlerini desteklemiş oldu.

XS
SM
MD
LG