Erişilebilirlik

Afganistan'da Tarih Yazıldı - 2004-10-09


Afganistan tarihininin ilk kez yapılan serbest seçimlerinde devlet başkanlığı koltuğuna bu görevde üç yıldır geçici olarak bulunan Hamid Karzai'nin oturması bekleniyor.

ABD Başkanı George W. Bush, Taleban rejimi iktidardan uzaklaştırıldığından bu yana Afganistan'da düzenlenen ilk devlet başkanlığı seçimleri için duygularını "muhteşem bir şey" diyerek ifade etti.

Başkan, St. Louis'de yerel Cumhuriyetçi adaylara fon toplanması için düzenlenen kahvaltıda yaptığı konuşmada özetle şunları söyledi:

"Afganistan'da muhteşem bir şey oluyor. Özgürlüğün gücü. Genç kızların okula gidemediği ve annelerinin kent meydanında kırbaçlandığı bir toplum düşünün. Şimdi ise Devlet başkanlığı seçimleri düzenliyorlar".

Dünkü tarihi oylamada 18 adaydan 15'i seçimi boykot ederken, sonuçları tanımayacaklarını açıkladı.

Usülsüzlük iddiaları üzerine toplanan seçim komisyonu ise, seçimin iptal edilmesi çağrısını geri çevirdi.

Afganistan Devlet Başkanı Hamit Karzai de, düzenlediği basın toplantısında, seçim sürecinin reddedilmesi ve yeni bir seçim yapılması için çok geç olduğunu söyledi.

Üç yıldır devlet başkanlığı görevini yürüten Hamid Karzai’nin favori olduğu seçimler için tüm ülkede olağanüstü güvenlik önlemleri alındı.

Afganistan’daki devlet başkanlığı seçiminin kesin olan resmi sonuçları iki hafta içinde açıklanacak.

Öte yandan meydana gelen çeşitli olaylarda ve çatışmalarda 40 kişi hayatını kaybetti.

Tarihi öneme sahip seçimlerde, seçmenlerin oy kullandığını belirlemek üzere parmaklarına sürülen mürekkebin çok kolay yıkanabildiğine ilişkin şikayetler dile getirildi.

XS
SM
MD
LG