Erişilebilirlik

'Irak'ta Militanların Sayısı Tahminlerin Üzerinde' - 2004-10-22


Amerikan ordusu ve istihbarat yetkilileri Irak’taki isyancıların sayısının tahmin edilenden daha çok olduğunu bildiriyor.

Pentagon yetkilileri, Irak’ta 8 bin ile 12 bin arasında isyancı olduğunu ve bu sayıya en az 20 bin aktif destekçinin de eklenmesi gerektiğini söylüyor.

Oysa ilk tahminlerde isyancıların sayısı en fazla 7 bin olarak belirtiliyordu.

Amerikalı yetkililere göre halen Irak’ta 50 kadar isyancı hücresi, Baas Partisinin eski liderleriyle Saddam Hüseyin’in akrabaları tarafından kurulan bir yeraltı para şebekesinden mali yardım görüyor.

Yetkililer, hücrelere, zengin Suudi işadamları ve İslamcı hayır kurumlarından Suriye kanalıyla önemli miktarda para aktarıldığını da belirtiyor.

Yetkililere göre Ramazanın başlamasından beri Irak’ta günlük saldırılar dörtte bir oranında arttı. Yetkililer, bunların küçük bir bölümünün Ebu Musab el Zarkavi gibi yabancı teröristler tarafından düzenlendiğini ancak daha fazla can kaybına yolaçtığını vurguluyor.

Bu arada İngiliz askeri yetkilileri, Irak’taki Amerikan kuvvetlerinin, isyancılara karşı yeni ve geniş çaplı bir operasyona girişeceğini söylüyor.

XS
SM
MD
LG