Erişilebilirlik

Felluce'de 18 Amerikan Askeri Öldü - 2004-11-12


Irak'ın Felluce kentinde operasyonlarını sürdüren Amerikan kuvvetleri, kentin güneyinde direnen isyancılara karşı son saldırıya hazırlanıyor. Kent, karadan ve havadan yoğun olarak bombalanıyor.

İsyancıların ana üssü olarak bilinen kuzeybatıdaki Jolan mahallesi, tümüyle kontrol altına alınarak Irak hükümet kuvvetlerine teslim edildi.

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Richard Myers, Pazartesi günü başlayan “Şafak“ Operasyonunda yüzlerce isyancının öldürüldüğünü açıkladı. Askeri yetkililer Amerikan ve Irak kuvvetlerinin kentin yüzde 70'inde kontrolu ele geçirdiğini söylüyor.

Felluce'deki çatışmalarda en az 18 Amerikan askeri öldü, 100'e yakın asker yaralandı. Ayrıca 5 Irak askerinin öldüğü, 34’ünün de yaralandığı bildiriliyor.

Bu arada isyancılar Felluce yakınında iki Amerikan Kobra helikopterini düşürdü. Her iki helikopterdeki mürettebatın sağ olarak kurtarıldıkları açıklandı.

Başkan Bush, 11 Kasım Eski Muharipler Günü dolayısıyla Washington'daki Arlington Ulusal Mezarlığı'nda düzenlenen tören sırasında yaptığı konuşmada, Irak'ta Amerikan askerlerinin yaptığı fedekarlıktan övgüyle sözetti. "Yarının eski muhariplerinden bazıları şu anda Irak'ta savaşıyor" diyen Bush, bu askerlerin teröristleri yenilgiye uğratmak ve kendisini savunabilecek özgür bir hükümetin işbaşına gelmesini sağlamak için savaştıklarını ve savaşı kazanmakta olduklarını söyledi. Bush, "Savaşı kazanıyorlar, bize gurur veriyorlar" dedi.

Felluce'de operasyon sürerken Irak'ın diğer yerlerinde bombalı saldırılar devam ediyor. Bağdat'ta dün bomba yüklü bir araçla girişilen saldırıda 17 kişi öldü.

Öte yandan Almanya’daki bir Amerikan hastanesi Irak’ta yaralananlar için yatak kapasitesini arttırıyor.

Hastane sözcüsü dün 100 askerin bugün hastaneye getirildiğini, Felluce’deki operasyonun başlamasıyla hasta sayısının arttığını belirtti.

XS
SM
MD
LG