Erişilebilirlik

Avrupa Parlamentosu Türkiye Konusunda Uzlaşı Arıyor - 2004-11-18


Avrupa Parlamentosu’nda Turkiye raporuna ilişkin uzlaşı arayışları sürüyor. Raportör Camiel Eurlings, koşullu müzakereden vazgeçmiyor. Bu arada Avrupa Birliği Komisyonu da Avrupa Parlamentosu’ndan beklediği onayı aldı.

Avrupa Parlamentosu’ndaki Türkiye tartışması bitmek bilmiyor. Hollandalı Hıristiyan Demokrat parlamenter Camiel Eurlings’in hazırladığı Türkiye raporuna yaklaşık 500 değişklik önergesi verilmesi uzlaşı çabalarını yoğunlaştırdı.

Bugün Avrupa Parlamentosu siyasi grup yetkilileri olası uzlaşı yöntemlerini masaya yatırdı. Edindiğimiz bilgiye göre de yoğun tartışmalar sonucunda da 12 adet uzlaşı önergesi üzerinde anlaşıldı. Bu uzlaşılarda öne çıkan noktayı ise Avrupa Parlamentosu’nun, müzakerelerin başlamasını önermesi ancak bunu çeşitli koşullara bağlaması durumunun devam etmesi oluşturuyor.

Başka bir deyişle bu uzlaşılardaki tek yeni unsuru “Avrupa Parlamentosu müzakerelere başlanmasını önerir” ifadesi oluşturuyor. Ancak bunun kesinleşmesi için 17 Aralık kararı öncesinde Avrupa Parlamentosu genel kurulu tarafından onaylanması gerekiyor.

Türk Dışişleri de Eurlings raporu konusunda tavrını sertleştiriyor. Eurlings’e gönderilen ve uyarı niteliği taşıyan yedi sayfalık bir mektupta raporda alternatif çözüm arayışının kabul edilemez olduğu vurgulandı. Mektupta “müzakerelerin nihai hedefi sadece ve sadece Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyeliğidir” ifadeleri yer aldı.

Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye’yle müzakerelere başlanması için net bir tavsiye kararı almasını savunan çok sayıda parlamenterin de bu mektubu desteklediğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Avrupa Parlamentosu kaynakları rapora ilişkin 2 Aralık’ta yapılması öngörülen tartışmanın zirvenin hemen öncesinde Strasbourg’da yapılacak oturuma bırakılma ihtimalinin belirdiğini ifade ediyorlar.

Bu arada Avrupa Parlamentosu bugün bir başka önemli karara da imza attı. Jose Manuel Durao Barroso başkanlığındaki Avrupa Birliği Komisyonu sonunda Avrupa Parlamentosu’ndan onay alabildi.

İtalyan üye Rocco Buttiglione nedeniyle Barroso’nun ilk ekibine yeşil ışık yakmayan Avrupa Parlamentosu, yapılan değişiklikler sonucunda ikna oldu. Yapılan oylamda Barroso’nun yeni ekibine 449 'evet' ve 149 'hayır' çıkarken 82 parlamenter çekimser kalmayı tercih etti. Yeni Avrupa Birliği Komisyonu pazartesi günü göreve başlıyor.

Barroso’yla Avrupa Parlamentosu arasında yaklaşık üç hafta süren mücadelenin her iki tarafı da memnun edecek şekilde sona ermesinde yapılan değişiklikler etkili oldu. Avrupa parlamentosu’nun direncini kıran değişikliklerin başında kadınlar ve eşcinsellere yönelik açıklamaları nedeniyle büyük tepki çeken Buttiglione’nin yerine İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini’nin atanması oluşturdu.

Barroso’nun yeni ekibinin göreve başlamasıyla Türkiye konusu da Günter Verheugen’den Finlandiya temsilcisi Olli Rehn’in yetki alanına geçecek. Türkiye konusu, futbol tutkunu ve daha şimdiden ülkeyi daha iyi analaybilmek için Atatürk’le ilgili olanlar başta olmak üzere çeşitli kitaplar okuyan Rehn’in en önemli dosyası olacak.

XS
SM
MD
LG