Erişilebilirlik

AB Başkentleri Yunanistan’ı Konuşuyor


Avrupa Komisyonu Yunanistan’daki referandumun sonucuna saygı duyduğunu açıklarken, Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk Euro bölgesi liderlerini Salı günü toplantıya çağırdı. Diğer Avrupa başkentlerinde ise genelde olumsuz bir hava var

Avrupa Komisyonu Yunanistan’daki referandumun sonucuna saygı duyduğunu açıklarken, Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk Euro bölgesi liderlerini Salı günü toplantıya çağırdı. Diğer Avrupa başkentlerinde ise genelde olumsuz bir hava var.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, dünkü referandum sonrasında AB ile görüşme masasına oturmaya hazır olduğunu söyledi. Çipras, %61 oranla reddedilen yeni kemer sıkma önlemleriyle ilgili referandumun, daha iyi bir anlaşma yapabilmesi için elini güçlendirdiğini söyledi.

Hayır oylarının çok çıkması Çipras’ı sevindirirken, diğer AB başkentlerinde sonuç kaygıyla karşılandı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in sözcüsü Steffen Seibert, “Referandum sonucu yeni bir yardım paketi için görüşme yapma zeminini ortadan kaldırmıştır,” dedi.

Almanya Maliye Bakanlığı Sözcüsü de “Yeniden görüşme masasına oturmak için bir neden görmüyorum,” dedi.

Almanya Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel de, bir Alman gazetesine yaptığı açıklamada, Yunan hükümetinin halkını umutsuzluğa ve daha acı reçetelere hazırladığını söyledi.

Gabriel, “Çipras, Avrupa ile Yunanistan arasındaki tüm köprüleri yaktı” dedi.

Ünlü Alman ekonomisti Henrik Enderlein, Yunanistan’ın Euro bölgesinden çıkacağını söyledi: “Yunanistan’ın Euro dışında kalmamasına imkan görmüyorum. Yunanistan %80 ihtimalle Euro bölgesi dışında kalacaktır. Bu durum Euro bölgesi için son derece tehlikeli. ”

Finlandiya Maliye Bakanı Alexander Stubb, “Top artık Yunanistan’da. Görüşmeler sadece Yunan hükümeti işbirliği yapmak isterse ve ülkesini istikrara kavuşturacak yapısal reformları uygulamaya geçirirse başlayabilir,” dedi.

Bu arada, Fransa Maliye Bakanı Michel Sapin daha ılımlı yaklaştı ve Yunanistan”la görüşme yapmak bir tabu değil dedi. Sapin, “Avrupa zor bir durumla karşı karşıya ama birlik kendisini koruyarak gücünü gösterecektir” dedi.

Avrupa Komisyonu ise yaptığı açıklamada referandum sonucuna saygı duyduğunu bildirdi.

Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk ise Euro bölgesi liderlerini Salı günü toplantıya çağırdı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG