Erişilebilirlik

AB de Türkiye de Rahatsız


Geçen yılın sonunda açılan başlıkla kıpırdanan Türkiye - AB ilişkilerinde tarafların momentumu korumakta zorlanması sıkıntı yaratıyor.
Geçen yılın sonunda açılan başlıkla kıpırdanan Türkiye - AB ilişkilerinde tarafların momentumu korumakta zorlanması sıkıntı yaratıyor.

Lüksemburg’da 52. kez yapılan Ortaklık Konseyi toplantısı, AB’nin de Türkiye’nin de sürecin mevcut halinden rahatsız olduğunu ve karşılıklı beklentilerin yoğun olduğunu bir kez daha teyit etti.

Ortaklık Konseyi, Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki en yüksek karar organı olmasının yanı sıra ilişkilerde gelinen noktanın en detaylı şekilde ve en üst düzeyde değerlendirildiği mekanizma olarak dikkat çekiyor.

Ortaklık Konseyi’nin Lüksemburg’da yapılan 52. toplantısı Avrupa Birliği’nin Türkiye’nin performans ve tutumundan, Türkiye’nin de Avrupa Birliği’nin yaklaşım ve süreci yönetme şeklinden memnun olmadığını net şekilde gözler önüne serdi.

Toplantının 52. kez yapılıyor olması bile Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki ilişki ve sürecin olması gerektiği gibi ilerlemediğinin kanıtı niteliğinde.
Toplantıda Türkiye’yi temsil eden Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, “Türkiye, müzakere sürecinde üzerine düşeni yapacak. Aynısını Avrupa Birliği’nden de bekliyoruz” ve “Türkiye için AB üyeliği stratejik bir tercih. AB’nin de katılım sürecimize bazı üye ülkelerin kısa vadeli siyasi çıkarları yerine stratejik bir perspektifle yaklaşması gerektiğine inanıyoruz” demesi Türkiye’nin sıkıntısını özetler niteliğe sahip.

Bu vurgulara vize muafiyetine yönelik sürecin sonucu konusundaki şüphenin dile getirilmesi, uzun süredir sıkıntı yaşanan Gümrük Birliği konusundaki beklentilerin yine öne çıkarılmaya başlanması da eklendiğinde Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki ilişkide 52 Ortaklık Konseyi yapılmasına rağmen soru işaretlerinin, belirsizliklerin somut ilerlemeleri gölgelemeyi sürdürdüğü daha net görülüyor.

Avrupa Birliği kanadını temsilen toplantıya katılan Dönem Başkanı Yunanistan’ın Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos ile Avrupa Birliği’nin Genişleme ve Komşuluk Politikası Komiseri Stefan Füle’nin yıllardır ağır aksak ilerleyen süreç hakkında “yaratıcılıklarını yitirdiklerini gösterircesine” toplantıda Avrupa Birliği’nin ortak tutum belgesi olarak sunulan belgedeki unsurları basın toplantısında virgülüne, noktasına dokunmadan tekrarlamaları da Birlik kanadındaki havayı özetlemeye yetti.

Yaşanan sıkıntılar, sürecin bir türlü istenen hızı yakalayamaması ve teknik nitelikli olması gereken sürecin siyasi çıkarların boyunduruğu altında olmayı sürdürmesi Türkiye’deki bıkkınlığın Avrupa kanadında da hakim olması, Avrupa basınının konuya yönelik ilgisini de iyiden iyiye düşürmüş durumda.
Bu çerçevede, Avrupa Birliği Dışişleri Konseyi için Lüksemburg’ta yoğun şekilde bulunan Avrupa medyasının Ortaklık Konseyi’ne minimum ilgiyi bile esirgemesi dikkat çeken bir detay olarak kayıtlara geçti.

Toplantıdan çıkan mesajlarda neredeyse yeni hiçbir unsur olmaması, hassas konularda tarafların frekanslarının birbirinden farklı olmayı sürdürmesi ve karşılıklı endişe ve kuşkuların, güven ve ilerleme mesajlarını gölgelemesi Türkiye – Avrupa Birliği ilişkilerindeki “umudun” 53. Ortaklık Konseyi’ne bırakılması sonucunu doğurdu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG