Erişilebilirlik

AB'den çatışmalar Lübnan'a sıçramasın uyarısı


Avrupa Birliği Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Lübnan'a resmi ziyarette bulundu.
Avrupa Birliği Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Lübnan'a resmi ziyarette bulundu.

Avrupa Birliği Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İsrail’in Hamas saldırıları sonrasında başlattığı saldırıların ardından Lübnan’ın da çatışmaların içerisine çekilme riskine dikkat çekti.

Lübnan’a gerçekleştirdiği ziyarette açıklamalarda bulunan Borrell, Orta Doğu'da tansiyonun tırmanışından kaçınmanın zorunlu olduğunu söyledi ve İsrail'e yönelik olarak "bölgesel bir çatışmadan kimsenin kazanamayacağı" konusunda uyarılarda bulundu.

Avrupa Birliği Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Lübnan’daki temasları çerçevesinde Lübnan Başbakanı Necib Mikati’yla biraraya geldi. İkili İsrail’in devam eden Gazze saldırılarını ve İsrail Lübnan sınırındaki son durumu değerlendirdi.

Borrell, "Mavi hat (Sınır hattı) boyunca karşılıklı ateşin endişe verici bir şekilde yoğunlaştığını görüyoruz" dedi. İki ülke arasındaki mevcut sınır hattı Mavi Hat olarak biliniyor ve Birleşmiş Milletler tarafından haritalandırılan bu hat, İsrail güçlerinin 2000 yılında Güney Lübnan'ı terk ettikten sonra geri çekildiği alanı işaret ediyor.

Hizbullah'tan roket saldırısı

Lübnan'daki Hizbullah milisleri İsrail'in kuzeyine onlarca roket fırlattı. Hizbullah'tan yapılan açıklamada, Cumartesi günü yapılan saldırının, müttefi Hamas'ın üst düzey bir liderinin bu hafta başında Lübnan'ın başkentinde hedef alınarak öldürülmesine verilen ilk yanıt olduğu uyarısında bulunuldu.

İsrail ordusu roketleri ateşleyen Hizbullah hedefinin vurulduğunu açıkladı. Sınır ötesi gerginlik, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in İsrail-Hamas savaşının bölgesel bir çatışmaya dönüşmesini engellemek umuduyla üç ay içinde dördüncü Ortadoğu gezisine başladığı sırada meydana geldi.

Forum

STÜDYO VOA

BM Genel Kurulu’ndan Filistin’le ilgili olumlu karar – 10 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG