Erişilebilirlik

“AB Doğalgaz İstiyorsa Yaptırımları Kaldırsın”


16 Eylül 2022 - Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin Şanghay İşbirliği Örgütü'nün Semerkant'ta düzenlenen zirvesinde
16 Eylül 2022 - Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin Şanghay İşbirliği Örgütü'nün Semerkant'ta düzenlenen zirvesinde

Şanghay İşbirliği Örgütü'nün Özbekistan'ın Semerkant kentinde düzenlenen zirvesinde konuşan Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin Avrupa'daki enerji krizine de değindi. Rusya'nın Avrupa'daki krizin sorumlusu olmadığını söyleyen Putin, “AB daha fazla doğalgaz istiyorsa Kuzey Akım 2'nin açılmasını engelleyen yaptırımları kaldırmalı” diye konuştu.

Putin, “Sadece düğmeye basmanız yeterli olacak ve her şey yeniden başlayacak” diye konuştu.

Rus lider, Kuzey Akım 2'nin yılda 55 milyar metreküp doğalgaz taşıma kapasitesine sahip olduğuna da vurgu yaptı.

Kuzey Akım 1'e parallel olarak Baltık Denizi'nin altına döşenen Kuzey Akım 2 bir yıl önce inşa edilmiş ancak Almanya Rusya'nın Ukrayna'ya asker gönderdiği 24 Şubat'tan sonra projeye devam etmeme kararı almıştı.

Rusyanın doğalgaz tedarikinin azalmasıyla Avrupa'da doğalgaz fiyatları yılın ilk günlerinden bu yana iki katından fazla yükseldi.

Bu yıl fiyatlarda yaşanan artış zaten zor durumda olan tüketicileri daha da zora soktu ve bazı sektörlerin üretimi durdurmasına neden oldu.

Avrupa, Rusya'yı Ukrayna işgali nedeniyle Moskova'ya uygulanan yaptırımlar karşısında doğalgazı silah olarak kullanmakla suçluyor. Rusya, batının ekonomik bir savaş başlattığını ve yaptırımların Kuzey Akım 1'in operasyonlarını aksattığını söylüyor.

Rusya, ödemelerini ruble cinsinden yapmayı reddeden, aralarında Bulgaristan ve Polonya'nın olduğu bir dizi ülkeye doğalgaz tedarikini kesti.

Rus doğalgaz devi Gazprom bu ayın başında Avrupa'nın ana tedarik rotası olan Kuzey Akım 1 boru hattının bir türbin motorundaki yakıt akıntısı nedeniyle kapalı kalacağını açıklamış, bu da toptan doğalgaz fiyatlarının artmasına neden olmuştu.

“Ukrayna'da hedeflerimiz değişmedi”

Rusya Cumhurbaşkanı, Ukrayna'daki birliklerinin daha fazla baskıyla karşı karşıya kalması durumunda daha güçlü yanıt verecekleri uyarısında bulundu. Putin, Ukrayna'nın karşı taaruzuna rağmen Rusya'nın Ukrayna'daki hedeflerinde değişiklik olmadığını belirtti.

Ukrayna’ya müdahalenin Rusya'yı bölmek isteyen gizli planlar karşısında gerekli bir adım olduğunu savunan Putin, Moskova'nın Ukrayna'da acelesi olmadığını ve hedeflerinin değişmediğini kaydederek, “Kievli yetkililer bir karşı taarruz başlattıklarını açıkladılar. Nasıl gelişeceğini ve sona ereceğini göreceğiz” dedi.

Putin'in yorumu geçen hafta Ukrayna'nın kuzeydoğusundaki Harkiv bölgesinde Rus birliklerinin bozguna uğratılmasıyla ilgili kamuoyuna açık ilk yorumuydu. Bu bozgun Rusya'da bazı çevrelerin alışılmadık şekilde eleştirilerine neden olmuştu.

Rusya bunun karşılığında bir baraj ve elektrik santrallarının aralarında olduğu Ukrayna'ya ait altyapı tesislerini vurmuştu.

Putin açıklamalarında, “Son dönemde Rus ordu birlikleri bazı hassas darbeler vurdu. Bunların bir uyarı olmasını umalım. Durum böyle ilerlemeye devam ederse o zaman yanıtımız daha ciddi olacaktır” ifadelerini kullandı.

“Kademeli olarak toprak kazanıyoruz”

Putin, Rusya'nın Ukrayna'da kademeli olarak yeni topraklar kazandığını da sözlerine ekledi.

Putin’e “özel askeri operasyon” olarak adlandırdığı müdahalede değişiklik yapıp yapmayacağı sorusuna, “Plan değişikliğe açık değildir” yanıtını verdi.

Putin operasyonun ana hedefinin Donbas bölgesinin tamamının “özgürleştirilmesi” olduğunu söyledi ve bu hedefin değişmeden uygulanmakta olduğunu belirtti.

Donbas, Ukrayna'nın doğusunda Rusça konuşan halkın yaşadığı iki büyük eyalet olan Luhansk ve Donetsk'ten oluşuyor. Luhansk şu an tamamen, Donetsk ise kısmen Rus kontrolunda.

Rusya şu an Ukrayna topraklarının tamamının ise beşte birini işgal etmiş durumda. Bunlar arasında ülkenin güneyindeki Zaporijya'nın büyük kısmı ve Herson eyaleti ile Rusya'nın 2014'te ilhak ettiği Kırım da yer alıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG