Erişilebilirlik

AB Euro Anlaşmasında Görüş Birliğine Vardı


Malaysia's opposition leader Anwar Ibrahim (C) talks to his supporters while flanked by his wife Wan Azizah Wan Ismail after the verdict of his sodomy trial was announced in Kuala Lumpur January 9, 2012.
Malaysia's opposition leader Anwar Ibrahim (C) talks to his supporters while flanked by his wife Wan Azizah Wan Ismail after the verdict of his sodomy trial was announced in Kuala Lumpur January 9, 2012.

Avrupa Birliği’nin çoğu üyesi, ülke yönetimlerinin ulusal bütçe üzerindeki kontrol gücünü azaltan anlaşma üzerinde görüş birliğine vardı. Bu şekilde bütçe ile ilgili konularda AB daha fazla söz sahibi olacak. Almanya ve Fransa’nın desteklediği değişiklik uzun müzakereler sonrasında Euro kullanan 17 AB üyesi ülke tarafından kabul edildi. Euro bölgesi dışında olan bazı ülkeler de değişikliği kabul etti. Ancak İngiltere hala plana karşı çıkıyor.

AB yöneticileri, Euro bölgesi dışındaki birlik üyelerinin meclislerinde konuyu ele aldıktan sonra, anlaşmaya dahil olabileceklerini bildirdi.

Anlaşma haberi üzerine, Euro’nun değeri arttı, hisse senedi piyasalarında yükselme görüldü. Ancak ekonomistler, anlaşmanın gelecekteki olası krizleri önlemede yeterli olup-olmayacağı konusunda farklı görüşler taşıyor.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, anlaşmayı Euro bölgesi için çok iyi bir gelişme olarak değerlendirdi ve mevcut duruma faydası olacağını söyledi.

Avrupalı liderler, anlaşmanın, piyasalarda aylardır devam eden belirsizliği borç krizine uzun vadeli bir çözüm yolu sunduğu gerekçesiyle rahatlatacağını umuyor. Yunanistan, Portekiz ve İrlanda borç krizi nedeniyle dış yardım almak zorunda kaldı. Bazı uzmanlar İtalya ve İspanya’nın da aynı duruma düşmesinden kaygı duyuyor.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Cuma günü varılan anlaşmanın Euro bölgesini daha istikrarlı hale getireceğini söyledi. Anlaşma, belirlenen bütçe açık hedeflerini tutturamayan ülkelere yaptırım öngörüyor.

AB liderleri, Uluslararası Para Fonu’na (IMF) 260 milyar Dolar daha verme vaadinde bulundu. Bu para, mevcut krizin yayılmasını önlemek üzere kullanılacak.

Almanya ve Fransa, AB kuruluş anlaşmasını değiştirerek, Yunanistan gibi üye ülkelerin borç krizi sorununun tekrarlanmaması için birliğin bütçe üzerinde daha fazla yetkiye sahip olmasını istiyor.

Bu iki ülke aynı zamanda tüm birlik ülkeleri için de aynı kurumsal vergi oranının uygulanmasını ve yeni bir mali işlem vergisi konulmasını istiyor.

Değişikliklerin geçerli olabilmesi için ulusal parlamentolarda kabul edilmesi gerekiyor. Yetkililer bu sürecin Mart ayına kadar tamamlanmasını umuyor.

İngiltere, egemenlik haklarına zarar vereceği gerekçesiyle değişikliği istemiyor. Tek bir ülkenin vetosu, anlaşmanın yürürlüğe girmesini engelleyebilir, ancak Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ilk adımda sadece Euro bölgesi ülkelerinin onayının yeterli olacağını söyledi.


XS
SM
MD
LG