Erişilebilirlik

AB'den Göç Krizine 'Ortak Heyet' Çözümü


Avrupa Briliği Konseyi Başkanı Charles Michel ve AB Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmelerini ardından, Türk-Yunan sınırında yaşanan göç krizinin çözümü için ortak bir heyet kuracaklarını açıkladı.

Michel, "AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile Türk Dışişleri Bakanları eksik olan unsurlar ve yapılması gerekenler konusunda teknik ve siyasi bir çalışma yapacaklar. Ardından yeniden bir araya geleceğiz" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in ardından, Brüksel'deki temasları kapsamında Von der Leyen ve Michel ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından Erdoğan türkiye'ye dönerken, Komisyon ve Konsey Başkanları da ortak basın toplantısı düzenledi.

Charles Michel, "Ankara ziyaretimin ardından bu görüşme önemliydi. İlk tartıştığımız konu AB-Türkiye arasındaki göçmen anlaşması oldu. Bu anlaşmadaki taahhütler ve uygulamadaki eksikleri ele aldık. Yorumları, yanlış anlamaları, kendi durduğumuz yeri açıklama fırsatı bulduk" dedi.

Türkiye'nin 6 milyar Euro'luk yardımın gelmediği şikayetine değinen Michel, "Taahhüt edilen 6 milyar Euro'nun nasıl kullanıldığını açıklama fırsatını bulduk. Biten projelere destek verildi. Diğer tarafta 6 milyar içinde, taahhüt edilen gelecekteki projelerin olduğunu da anlattık. Bu konuya açıklık getirilmesi açısından önemli idi. Aynı zamanda Türkiye'nin göçmenlerle ilgili kendi topraklarında aldığı sorumluluğu da tanımak için fırsat oldu" dedi.

Çavuşoğlu-Borrell ortak ekipte

Görüşmede Suriye'de güvenlik ve istikrar için her türlü siyasi çözümün desteklenmesi ve sivil halka insani yardım konusunu ele aldıklarını belirten Michel, son olarak Türkiye-AB ilişkilerinin de masaya yatırıldığını, "kısa, orta ve uzun vadede Türkiye ile nasıl daha güçlü siyasi diyalog kurulabileceğini" konuştuklarını söyledi.

Michel, AB ile Türkiye arasında özellikle göçmen anlaşmasından kaynaklanan farklı yorum ve tutumların giderilmesi ve göç krizinin çözülebilmesi için AB Dişilişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun ortak bir ekip kurarak, "teknik ve siyasi" bir çalışma yürtüeceklerini belirtti.

AB Konseyi Başkanı, "Bu çalışmanın sonuçları konusunda üye devletleri bilgilendireceğiz. Onların ne söylediklerini ele alacağız. Ardından da yeniden bir araya geleceğiz. Özetle bu toplantı önemliydi. Ama daha yapılması gerekenler var" diye konuştu.

AB Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen de, Türkiye ile iletişim kanallarının açılmasının olumlu bir adım olduğunu, ortak heyetin çalışarak bir sonuca ulaşacağını belirtti. Von der Leyen, "Şimdi önümüze bakıp bir yol bulmaya çalışmalıyız. AB-Türkiye anlaşmasında eksik olan parçalar neler, ortak düşünceler neler, neler başarılmış. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bu konudaki düşüncelerimizi çok net açıkladık. Bugün iyi bir başlangıç, hem göçmenler, hem de bölgenin istikrarı için önemli bir gündü. Bundan sonra süreç ilerleyecek" diye konuştu.

Michel, "Cumhurbaşkanı Erdoğan size sınırlara göçmenleri göndermekten vazgeçeceğini taahhüt etti mi?" sorusuna, ekip çalışması yapılacağını hatırlatarak karşılık verdi.

"Hükümetlerin aşırı güç kullnaması kabul edilemez"

Ursula Von der Leyen de, "Yunanistan açık bir şekilde uluslararası hukuku ve AB hukukunu ihlal etti, sığınma hakkını askıya aldı. Göçmenlere gaz ve plastik mermi sıktı. Ama siz görmezden geldiniz ve Yunan hükümetine teşekkür ettiniz. Bunu nasıl açıklıyorsunuz?" sorusuna, "Herhangi bir hükümetin aşırı güç kullanımı kabul edilemez. Her hükümet orantılı güç kullanmalı. Bu net. Ama 2 kural birlikte gitmeli. Birincisi AB sınırlarına saygı gösterilmeli, ikincisi de sığınma hakkı gibi temel insan haklarına saygı gösterilmeli. Bu ikisi birlikte el ele ilerlemeli" yanıtını verdi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG