AB Komisyonu'nun Türkiye İlerleme Raporu, Türkiye’nin birlik üyeliğinin en çok tartışıldığı ülkelerden biri olan Almanya'da da büyük yankı buldu.
Türkiye’nin AB üyeliği ve sürdürülen müzakereler, Almanya’da koalisyon hükümetini de bölen bir konu. İmtiyazlı üyelikten yana olan Angela Merkel’in koalisyon ortağı liberal FDP, Türkiye’nin tam üyeliğini destekliyor. Nitekim FDP’li Dışişleri Bakanı Westerwelle AB Komisyonu'nun Türkiye İlerleme Raporu ile ilgili değerlendirmesinde, Ankara’nın son yıllarda yapılan reformlara devam etmesinin gerektiğini vurguladı ve ‘reformların hızı müzakerelerin hızını belirler’ dedi. Verilen sözlerin ve yapılan anlaşmaların geçerliliğini koruduğunu belirten Westerwelle, kadınların ve Kürt vatandaşların hakları ile basın özgürlüğü konularında Türkiye’de eksiklikler bulunduğunu da savundu.
Merkel’in başkanı olduğu Hrıstiyan Birlik Partileri’nden yapılan yazılı açıklamada, Türkiye’de yapılan reformların doğru yönde ilerlediği, ancak ülkenin tam üyeliğinin Avrupa Birliği’ne yük getireceği ve bu yüzden gerçekçi bir perspektif oluşturmadığı ifade edildi. Türkiye’nin AB’ye ‘imtiyazlı ortak’ olması modelini gündeme getiren, ancak son koalisyon anlaşmasına hedefin tam üyelik olduğunu yazan Başbakan Angela Merkel’den konuyla ilgili yorum gelmezken, Birlik Partileri’den Hrıstiyan Sosyal Birlik Partisi CSU ise Türkiye konusundaki sert tavrını sürdürdü. CSU’lu yetkililer, son raporun Türkiye ile müzakerelerin ilerlemediğini kanıtladığını, insan hakları ve Kıbrıs gibi konularda yaşanan çıkmazın üyelik müzakerelerini durdurmak için yeterli neden olduğunu öne sürerken, Hrıstiyan Sosyal Birlik Partisi Avrupa Parlamentosu Sözcüsü Marcus Ferber VOA Türkçe’ye yaptığı açıklamada, AB’nin ekonomik değil, değerler birliği olduğunu ve Türkiye’nin birliğin değerlerine uymadığını, o yüzden üye olamayacağını söyledi.
CSU’nun açıklamasını sert bir dille eleştiren Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth, Türkiye ile AB arasında sürdürülen üyelik müzakerelerinin durmasının, Avrupa için büyük bir zarar olacağını söyledi. Partinin eşbaşkanı Cem Özdemir ise mikrofonumuza, son Anayasa değişikliklerinin Türk toplumundaki demokratik sürecin ciddi ve inandırıcı bir şekilde hızlandırılması için bir fırsat olarak görülmesi gerektiğini ve bu bağlamda bundan sonra atılacak adımların Türkiye’nin AB yolunda önünü açacağını söyledi.
Türkiye’nin tam üyeliğine destek veren Sosyal Demokrat Parti SPD ise, müzakere aşamasında çözüm bekleyen sorunlar olduğunu, ancak tam üyelik hedefinden vazgeçilmemesi gerektiği yönünde bir açıklama yaptı.