Erişilebilirlik

AB: Kaddafi Çekilmeli


AB: Kaddafi Çekilmeli
AB: Kaddafi Çekilmeli

Libya’da yaşanan olaylar başta olmak üzere Kuzey Afrika’da kıpırdayan jeopolitik tektonikleri 11 Mart’ta liderler düzeyinde masaya yatırmaya hazırlanan Avrupa Birliği, Kaddafi rejimini defterden tamamen sildiğini her geçen gün daha yüksek sesle dile getirmeyi sürdürüyor. Libya’da şiddetin tırmandığı bir dönemde en sert mesajlardan biri Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso’dan geldi.

Son gelişmelerin Libya liderinin çözümün değil sorunun parçası olduğunu acı veren bir şekilde kanıtladığını belirten Barroso, Kaddafi için gitme ve ükeyi Libya halkına bırakma zamanının geldiğini söyledi. Libya’da yaşanan olayların insani boyutu için acil olarak 3 milyon euro düzeyinde bir kaynağın serbest bırakıldığını hatırlatan Barroso, bu miktarın 10 milyon euro düzeyine yükseltileceğini açıkladı.

Barroso, Libya’daki gelişmelerin zalimce olduğunu ve kabul edilmesinin mümkün olmadığının altını çizerken Libya sokaklarında Kaddafi rejiminden kurtulmak için çaba harcayanlara özellikle de Libyalı gençlere “Sizin yanınızdayız” mesajı gönderdi.

Kuzey Afrika ülkelerindeki geçiş sürecinin çok zorlu olacağının farkında olduklarını ifade eden Barroso, Avrupa Birliği’nin bölgeye yönelik politikasının demokrasi, hukuk devleti ve temel haklar odaklı olacağını ve sadece ekonomik unsurların öne çıkarılmayacağını söyledi. Sosyal boyut ve sivil toplumun güçlendirilmesi de Avrupa Birliği’nin önem vereceği ana unsurlar arasında yer alacak.

Avrupa Birliği bölgeye yönelik politikasının ana hatlarını belirleme çalışmalarını sürdürürken hâlâ cevap aranan başka bir soru var. O da Libya’ya yönelik olarak askeri opsiyonun devreye sokulup sokulmayacağı. ABD her ihtimale karşı bölgeye askeri unsurlar gönderirken, NATO içinde özellikle uçuşa kapalı bölge uygulamasının devreye sokulması konusunda konsensüs sağlanamıyor. Birlik ülkelerinin de bu konuda tam bir uzlaşı içinde olduğunu söylemek zor.

Barroso, Avrupa Birliği’nin askeri opsiyona bakışı konusunda açıklama yapma konusunda yetkili ismin kendisi olmadığını söylese de bazı ipuçları içeren bir mesaj vermekten da geri kalmadı. Barroso, mevcut rejimin ülkeyi terk etmesi için gereken her şeyi yapak durumunda olduklarını söyledi.

XS
SM
MD
LG