Erişilebilirlik

AB Kuruluş Yıldönümünü Geleceğini Tartışarak Kutluyor


Avrupalı liderler 6 ülkeyle kurulan ve 28 ülkeye ulaşan Avrupa Birliği’nin kuruluş anlaşmasının imzasının 60. yılını kutluyor. Ancak Birlik, AB’den ayrılma müzakerelerini gelecek hafta resmen başlatacak olan İngiltere nedeniyle Cumartesi günkü kuruluş yıldönümünü buruk kutlayacak gibi görünüyor.

Diğer üyeler İngiltere’nin kararından sonra “birlikte ayrı yaşamanın” yollarını arıyor.

İngiltere’den sonra Avrupa Birliği’nin en sıkıntılı ülkesi olması beklenen Polonya bütün koşullarının karşılanması konusunda daha fazla güvence istiyor.

Finansal krizle karşı karşıya olan ve ekonomik yardım alan Yunanistan da sıkıntılı.

Başbakan Aleksis Çipras, 60. yıl kutlamaları için gittiği Roma’da “Bu bizim Avrupa’mız değil, Avrupa’da değişim istiyoruz. Korkuya, işsizliğe, yoksulluğa ‘Hayır’ diyen ve sosyal ihtiyaçları karşılayan bir Avrupa’ya ‘Evet’ demek istiyoruz,” dedi.

Roma zirvesi Avrupa Birliği için dönüm noktası olabilir. Avrupa Birliği bazı konularda kısmi ittifakları tercih eden bir yolu tercih edebilir.

Hollanda, Belçika ve Lüksemburg sene başında yayınladıkları ortak açıklamada, “Üye ülkeleri farklı yollardan etkileyen zorluklar karşısında entegrasyonu ve gelişmiş işbirliğinin farklı yollarını kullanmak etkili olabilir” dedi.

Bazıları bunu iki vitesli Avrupa ya da “eş-merkezli Avrupa dairesi” olarak niteliyor. Bu, ülkelere diğerlerinin müdahalesi olmadan hareket etme olanağı tanıyor.

Geçen ay Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, daha ileri gitmek isteyen ülkelere diğer üye ülkelerin müdahale etmesini daha fazla istemediğini belirtmişti.

Mayıs ayında Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande görevinden ayrılıyor, cumhurbaşkanlığı seçiminden aşırı sağcı Marine Le Pen’in seçimden zaferle çıkma ihtimali var. Bu da birlik üyelerini kaygılandırıyor.

Almanya’da Eylül ayındaki seçimlerde de aşırı sağcı AfD partisi kazanımlar elde edebilir.

Kurucu ülkelerden biri olan İtalya’da bile Avrupa Birliği tartışılıyor. 5 yıldız hareketinin kurucusu komedyen Beppe Grillo anketlerde önde ve Euro bölgesinde kalıp-kalmamak için referandum istediğini belirtiyor. Grillo, Avrupa Birliği’ndeki birçok unsuru eleştiriyor.

Avrupa Parlamentosu üyesi Laura Agea, Avrupa Birliği’nin kuran 1957 anlaşmasının değiştirilmesi gerektiğini belirtiyor.

Agea, finansal kriz nedeniyle oluşan kuzey ve güney ayrımına dikkat çekiyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG