Avrupa Birliği liderleri Brüksel’de yeni mali kriz çıkmasını önleme yollarını görüşüyor.
Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin bu amaçla, geçen Aralık’ta yürürlüğe giren Lizbon Antlaşması’nda değişiklikler istemesi bekleniyor.
Almanya, yeni bir Yunanistan krizi yaşanmaması için, üye ülkelere karşı, sadece çok fazla yeni borç altına girdiklerinde değil, eski borçlarının belli bir miktarı aşması durumunda da yaptırım uygulanmasını istiyor.
Berlin hükümetinin Lizbon Antlaşması'nda değişiklik yapılması önerisini Fransa da destekliyor. İki ülke, ayrıca, Birliğin mali kurallarını ihlal eden ülkelerin oy haklarının askıya alınarak cezalandırılmasından yana.
Merkel ve Sarkozy, geçen hafta büyük bütçe açıkları veren üye ülkelerin cezalandırılması dahil çeşitli değişiklikler üzerinde anlaşmıştı.
Ancak Lizbon Antlaşması üzerinde değişiklik yapılması için 27 üyenin de onayı gerekiyor ki şu an buna imkansız gözüyle bakılıyor.
Avrupa Komisyonu başkan yardımcısı Viviane Reding, antlaşmada değişiklik yapılması önerisini “sorumsuzluk” olarak nitelerken, Komisyonu'nun ekonomik işler ve ortak para birimi Euro’dan sorumlu üyesi Olli Rehn oy hakkının askıya alınmasının antlaşmayı ihlal edeceğini görüşünde.