Erişilebilirlik

AB Macaristan’ı Yargı Yoluna Taşıyor


Macaristan'da Soros karşıtı bir reklam afişi. Ülkede STK'lara karşı yasa değişikliğinin Macar asıllı Amerikalı milyarder George Soros’u hedef aldığı belirtiliyor
Macaristan'da Soros karşıtı bir reklam afişi. Ülkede STK'lara karşı yasa değişikliğinin Macar asıllı Amerikalı milyarder George Soros’u hedef aldığı belirtiliyor

Avrupa Birliği (AB) yurtdışından fon sağlayan sivil toplum örgütlerine (STK) karşı aldığı yeni önlemler nedeniyle Macaristan’ı yargıya taşıma kararı aldı.

AB Komisyonu, Haziran ayında Macaristan parlamentosunda kabul edilen yasa sonrasında STK’ların fon bulmalarının zorlaştığını ve bu yüzden de faaliyetlerinin engellendiğine dikkat çekti.

AB Komisyonu ayrıca yine Nisan ayında yükseköğrenimle ilgili yasada yapılan değişikliklerle Budapeşte’deki Orta Avrupa Üniversitesi’nin kapatılmaya zorlanmasına karşı da harekete geçiyor.

AB, yasadaki değişikliğin, akademik özgürlük ve eşit eğitim hakkı gibi AB standartlarına uymadığını söylüyor.

Hem sivil toplum örgütlerini hem de Orta Avrupa Üniversitesi’ni ilgilendiren yasa değişiklikleri temelde Macar asıllı Amerikalı milyarder George Soros’u hedef alıyor.

Orta Avrupa Üniversitesi’ni 1991 yılında Soros kurdu. Yine Soros’un kurduğu Açık Toplum Vakıfları’na bağlı sivil toplum örgütleri de yeni yasanın hedef aldığı sivil toplum örgütleri.

Yeni yasaya göre yurtdışından 26.700 doların üzerinde bağış alan kurumların mahkemeye başvurarak kayıt yaptırmaları isteniyor. Ayrıca bu başvuruda, kurumların, 1.850 dolardan fazla bağış yapan bireyleri de açıklaması isteniyor. Başvuruda da bu kuruluşlar yabancılar tarafından finanse edilen sivil toplum örgütleri olarak tescilleniyor.

AB bu kuralların, birlik içerisindeki sermayenin serbestçe dolanımı ilkesine aykırı düştüğünü söylüyor.

Macaristan hükümeti ise STK’ları daha şeffaf hale getirmeyi amaçladığını belirtiyor. Örneğin sığınmacılara yardım eden Helsinki Yurttaşlar Komitesi gibi STK’ların Macaristan’ın çıkarları aleyhine iş yaptığını iddia ediyor.

Macaristan hükümeti, sığınmacılara karşı olan politikalar benimsiyor ve Müslüman sığınmacıların Avrupa’nın etnik ve kültürel doğasını bozacağını iddia ediyor.

Macaristan hükümetinin AB Komisyonu’nun şikayetine karşı bir ay içinde savunmasını sunması gerekiyor. Her iki şikayetin de AB Adalet Divanı’na taşınması bekleniyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG