Erişilebilirlik

AB’den Rus Savaş Suçları İçin Özel Mahkeme Önerisi


Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya'nın Ukrayna'da işlediği olası savaş suçlarının araştırılması ve sorumluların yargılanması için Birleşmiş Milletler'in desteklediği bir AB Özel Mahkemesi kurulmasını önerdi.

Ukrayna’da 100 bin asker ve 20 bin sivilin öldüğünü ve maddi hasarın 600 milyar Euro’yu geçtiğini belirten Von der Leyen, "Rusya, işlediği korkunç suçların bedelini ödemeli" dedi. AB Komisyonu Başkanı Von der Leyen, Brüksel’de yaptığı açıklamada, Kiev'den gelen bir talebe yanıt vererek, AB’nin "Rusya'nın Ukrayna'daki suçlarını yargılayacak özel bir mahkeme kurmaya çalışacağını" açıkladı. Von der Leyen, "Hepimiz Buça’da yaşanan korkunç katliamı hatırlıyoruz. Rusya Ukrayna’da işlediği korkunç suçların hesabını verecek" dedi.

AB'nin Uluslararası Ceza Mahkemesi'ni (ICC) desteklemeye devam ettiğinin altını çizen Von der Leyen, "Bu ihtisas mahkemesine mümkün olan en geniş uluslararası desteği almak için uluslararası toplumla birlikte çalışmaya hazırız. ICC ile birlikte çalışacağız ve Rusya'nın suçlarının yargılanmasına yardımcı olacağız" dedi.

Zelenski’nin talebine destek

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, benzer bir mahkemenin kurulması için defalarca Batılı destekçilerine çağrı yapmıştı. Eylül ayında, Ukrayna’nın Rusya’dan geri aldığı İzyum kentinde gömülü yüzlerce ceset bulunmasının ardından AB dönem başkanı Çek Cumhuriyeti, özel bir mahkemenin kurulmasından yana tavır almıştı. Baltık ülkeleri de Eylül ayında böyle bir mahkemenin kurulması için çağrıda bulunmuştu.

"Yıkımın bedelini Rusya ödemeli"

Komisyon Başkanı Von der Leyen, Ukrayna'daki maddi yıkımın bedelini Moskova'ya ödetmek istediğini açıkladı. Alman politikacı, bunun için, Şubat ayında Ukrayna'nın işgaline tepki olarak dondurulan Rus varlıklarına el koyma konusunu da incelediklerini kaydetti.

Von der Leyen, "Ortaklarımızla birlikte, oligarkların dondurulan fonlarını ve merkez bankasının varlıklarını kullanarak Rusya'nın neden olduğu yıkımın bedelini ödemesini sağlayacağız" diyerek şöyle konuştu:

"Rusya Merkez Bankası'nın 300 milyar Euro'luk rezervlerini, Rus oligarkların da 19 milyar Euro'luk varlığını dondurduk. Kısa vadede, bu fonları yönetebilir ve onlara yatırım yapmak için bir altyapı oluşturabiliriz. Daha sonra, buradan elde edilecek gelirleri, savaşın başlamasından bu yana yaşanan hasarı kısmen karşılayabilmesi için Ukrayna için kullanabiliriz. Bunu mümkün kılmak için ortaklarımızla uluslararası bir anlaşma üzerinde çalışacağız. Birlikte bunu başarmanın yasal yollarını bulabiliriz."

“100 binden fazla Ukrayna askeri öldü”

AB Komisyonu Başkanı, Ukrayna'da Şubat ayında işgalinin başlamasından bu yana 20 binden fazla Ukraynalı sivil ve 100 binden fazla askeri personelin öldürüldüğünü açıkladı. Ukrayna'nın uğradığı zararın ise 600 milyar Euro civarında olduğunu tahmin ettiklerini açıklayarak, bu bedelin mümkün olan en geniş şekilde Rusya’ya ödetilmesi için çalışacaklarını kaydetti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG