Erişilebilirlik

AB Rusya’ya Yeni Yaptırımlar Hazırlığında 


Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, bugün Finlandiya'ya yaptığı ziyaret sırasında, Moskova'nın Ukrayna'ya saldırısına yanıt olarak Avrupa Birliği’nin Rusya'ya dokuzuncu yaptırım paketi hazırlığını kararlılıkla sürdürdüğünü söyledi.

Ursula von der Leyen, "Rusya'yı, Ukrayna'ya savaş açma kapasitesini daha da körelterek canının yandığı yerden vurmak için çok çalışıyoruz ve bugün dokuzuncu yaptırımlar paketi üzerinde tüm hızımızla çalıştığımızı ilan edebilirim" dedi.

AP'den Ukrayna'ya 18 Milyar Euro Yardıma Onay
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00

Avrupa Komisyonu Başkanı, "Çok yakında G7 ülkeleri ve diğer büyük ortaklarımızla birlikte Rus petrolüne yönelik küresel bir tavan fiyatı onaylayacağımızdan eminim. Ukrayna, Putin'e ve onun hukuksuz ve barbarca savaşına karşı galip gelene kadar rahat etmeyeceğiz" dedi.

Von der Leyen, yeni AB yaptırımlarının ayrıntılarını paylaşmadı.

Avrupa Birliği, geçen ay çelik ve teknoloji ürünleri ticaretine daha fazla kısıtlama getirilmesi de dahil olmak üzere Ukrayna’yı işgali nedeniyle Rusya’ya sekizinci yaptırım paketine son onayı verdi.

Finlandiya ve Estonya başbakanları ve İsveç başbakan yardımcısıyla düzenlediği ortak basın toplantısında Ursula von der Leyen, Rusya'nın elektrik tedariki gibi Ukrayna sivil altyapısına yönelik saldırılarının savaş suçu teşkil ettiğini söyledi.

Avrupa Komisyonu Başkanı, "Ukraynalı dostlarımızın da bu stratejinin üstesinden geleceğini biliyorum çünkü onlar güçlü, davaları haklı ve biz AB olarak bu çok zor zamanlarda ne pahasına olursa olsun onların yanındayız" diye ekledi.

Merkezi Fransa’nın Strazburg kentinde bulunan Avrupa Parlamentosu dün enerji altyapısı, hastaneler, okullar ve barınaklar gibi Ukrayna sivil hedeflerine yönelik askeri saldırılarının uluslararası hukuku ihlal ettiğini ileri sürerek, 494 parlamenterin kabul ettiği metinle Rusya'yı "terörün sponsoru ve terör araçları kullanan bir devlet" olarak tanımladı. 58 üye tasarıya karşı oy kullandı, 44 parlamenter çekimser kaldı.

Avrupa Birliği'nin bu kararı destekleyecek yasal bir çerçevesi olmadığı için karar, büyük ölçüde sembolik bir nitelik taşıyor. AB, Ukrayna'yı işgali nedeniyle Rusya'ya daha önce benzeri görülmemiş yaptırımlar uygulamıştı.

Rusya, Ukrayna'da sivilleri kasıtlı olarak hedef aldığını reddediyor ancak Moskova'nın Kiev'in savaşma kabiliyetini azaltmayı ve onu müzakereye zorlamayı amaçladığını öne sürdüğü elektrik enerjisi ve diğer altyapıya yönelik bir saldırı kampanyası yürüttüğünü kabul ediyor.

Avrupa Parlamentosu’ndan Ukrayna'ya 18 milyar Euro yardıma onay

Bu arada Avrupa Parlamentosu bugün, Brüksel ile ihtilaf halinde olan Macaristan tarafından bloke edilen ve 2023 yılı için Ukrayna'ya 18 milyar Euro tutarında yeni Avrupa mali yardımı önerisini destekledi.

Strazburg'da AP Genel Kurulu'nda yapılan oylamada, yardım 38'e karşı 507 oyla kabul edildi. 26 milletvekili çekimser kaldı.

Kararın AB Konseyi'nde de onaylanması gerekiyor.

Macaristan bu karara veto koymaya devam ediyor. AB’nin kendisine verilmesi gereken 13,3 milyar Euro'yu vermemesi halinde Macaristan, vetoyu kaldırmayacak.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG