Erişilebilirlik

AB Yetkilisi Catherine Ashton Türkiye'ye Gidiyor


AB Yetkilisi Catherine Ashton Türkiye'ye Gidiyor
AB Yetkilisi Catherine Ashton Türkiye'ye Gidiyor

Catherine Ashton, Türkiye-AB ilişkilerinin ele alınacağı Siyasi Diyalog Toplantısı için yarın İstanbul’a gidiyor.



Toplantıya Avrupa Birliğinin Genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle ile, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Başmüzakereci Egemen Bağış da katılacak. Toplantıda masaya yatırılacak konular arasında İran’ın nükleer programıyla, Türkiye-İsrail krizi de var. Türk yetkililere göre Dışişleri Bakanı Davutoğlu, toplantıda, Türkiye’nin İsrail ile ilişkilerin onarılması için ortaya koyduğu ön koşullara değinecek ve İsrail konusunda Brüksel’den destek isteyecek.

Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikası Baş Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Catherine Ashton, dokuz Türk’ün öldüğü “Mavi Marmara” saldırısından sonra yaptığı açıklamada, Brüksel’in can kaybından dolayı büyük üzüntü duyduğunu söylemiş ve şiddete başvurulmasını kınamıştı.

Bahçeşehir Üniversitesi’nden Cengiz Aktar, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğinin krize girdiği görüşünde. Aktar, üyelik sürecinin ölmediyse bile ölmekte olduğunu söylüyor ve Avrupalılar’ın kendi ekonomik sorunlarıyla uğraşmaktan, Türkiye’yi kaybetmekte olduklarını fark etmediklerini belirtiyor.

Türkiye, AB’ye üyelik başvurusunu Hırvatistan’la birlikte 2005 yılında yapmıştı. Türkiye ile aynı anda müzakerelere başlayan Hırvatistan Brüksel ile görüşmeleri muhtemelen bu yılsonuna kadar tamamlamış olacak.

Gazeteci ve köşe yazarı Semih İdiz, bu durumun Türkler’in gözünden kaçmadığını söylüyor. Türkler’in yüzde 70’inin Avrupa Birliği’nin samimiyetinden şüphe duyduğunu belirten İdiz, “bu kişilerde Avrupa’nın Türkiye’yi istemediği görüşü egemen” diyor. Semih İdiz'e göre hükümet görüşmelere devam ediyorsa bunu istediğinden değil, daha çok elinde başka seçenek olmadığı için yapıyor.

Yerli ve yabancı uzmanlara göre Türkiye’nin Ortadoğu’daki komşularıyla ilişkilerini arttırmak istemesinin başlıca nedeni, kapılarını yüzüne kapatan Avrupa’nın yerine kendine yeni bir dünya araması.

Daha önce Avrupa Komisyonu’nun Ticaret’ten Sorumlu Üyesi olarak görev yapan İngiliz Barones Catherine Ashton, Türkiye’den sonra Gürcistan, Kazakistan, Ortadoğu ülkeleri ve Afganistan’da temaslarda bulunacak.

Stefan Füle’nin de Çarşamba günü İstanbul’da TÜSİAD yöneticileriyle bir araya geleceği bildiriliyor.

XS
SM
MD
LG