Erişilebilirlik

AB Zirvesi Başladı


AB Zirvesi Başladı
AB Zirvesi Başladı

Küresel ekonomik krizin yaralarını sarma çabalarını sürdüren Avrupa Birliği liderleri Brüksel’de bir araya geldi. Zirvenin ilk gününde ekonomik alanda bazı önemli kararlara imza atıldı.

Avrupa Birliği üyesi 27 ülkenin devlet ve hükümet başkanları son dönemde oldukça gevşeyen mali disiplini yeniden tesis etme ve Birlik tarafından belirlenen kurallara uymayan ülkelerin cezalandırılmasını sağlama amaçlı önlemleri masaya yatırdılar. Zirvenin ilk günü Almanya ve Fransa’nın Lizbon Antlaşması’nda değişikliğe gidilmesi ve mali kurallara uymayan ülkelerin oy haklarının ellerinden alınması yönündeki önerilerinin gölgesinde geçti.

Lizbon Antlaşması’nda değişikliğe gidilmesi önerisi yoğun tartışma yaşanmasına neden oldu. Çoğu ülke zaten sancılı ve uzun bir süreç sonrasında kabul edilen bu belgenin yeniden tartışmaya açılmasına karşı çıkıyordu. Liderler, uzun pazarlıkların ardından belgede sınırlı düzeyde değişiklik yapılmasını değerlendirme konusunda uzlaştılar. Bu uzlaşı, Yunanistan için oluşturulan ve 750 milyar euro düzeyinde kaynak yaratılan mekanizmanın sürekli kılınmasının yolunu açtı.

Avrupa Birliği Başkanı Herman Van Rompuy, Euro Bölgesi’nin mali istikrarını korumak amacıyla dirençli ve güvenilir bir daimi kriz mekanizması önerdiklerini söyledi.

Mali kurallara uymayan, özellikle de bütçe açıklarını makul bir sürede AB tarafından belirlenen yüzde 3 sınırının altına çekmeyen ülkelerin oy hakları ellerinden alınarak cezalandırılması yönündeki Alman önerisi ise daha ilk dakikalardan itibaren ciddi bir muhalefet duvarına çarptı. Bu öneri kabul görmese de ulusal bütçe taslaklarının önceden denetlenmesi, bütçe açıkları için öngörülen yaptırımların tehlikeli görülen diğer politikalar için de uygulanması liderlerin üzerinde anlaştıkları unsurları oluşturdu.

Van Rompuy’a göre alınan bu önlemler kötü bütçesel davranışlar üzerinde caydırıcı etki yaratacak. Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso da alınan önlemlerin önemine dikkat çekti. Barroso, bu önlemlerle Avrupa’nın krize cevap vermeye başladığını söyledi.

Zirvede tartışılan konulardan biri de AB’nin 2011 bütçesinde yüzde 5.9 oranında artışa gidilmesiydi. Bu konuda da İngiltere’nin başını çektiği bir grup sıkı bir muhalefet uyguladı. Liderler çalışmalarına bugün de devam edecekler.

XS
SM
MD
LG