Erişilebilirlik

AB Zirvesinde Almanya'nın Dediği Oldu


AB Zirvesinde Almanya'nın Dediği Oldu
AB Zirvesinde Almanya'nın Dediği Oldu

2010 yılı içinde yedinci kez bir araya gelen Avrupa Birliği devlet ve hükümet başkanları, Euro Bölgesi’ni tehdit eden borç krizini önleme amaçlı önemli kararlara imza attılar. Alınan kararlarda Almanya’nın etkisi net şekilde hissediliyor Yunanistan ve İrlanda’nın arka arkaya borç krizinin pençesine yakalanmasının yarattığı etkinin diğer Euro Bölgesi ülkelerine yayılmasından endişe eden Avrupa Birliği liderleri Brüksel’deki zirvenin ilk gününde olası krizlere karşı kalıcı bir mekanizma oluşturulmasına onay verdiler. Bugüne kadar aldığı önlemler piyasaları rahatlatmaya pek yetmeyen Avrupa Birliği, toplantıya da “birlik havasında” başlamasa da büyük ölçüde Almanya’nın yön verdiği ortak kararlar almayı başardı.

Varılan uzlaşıya göre Avrupa İstikrar Mekanizması adı verilecek kalıcı mekanizma için Lizbon Antlaşması’nda küçük iki değişiklik yapılacak. Bu değişiklikler basitleştirilmiş yöntem kullanılarak yapılacağından herhangi bir ülkede referanduma gidilmesi gerekmeyecek. Yeni mekanizmanın 2013 ortasına kadar devreye sokulması öngörülüyor.

Krizin Portekiz ve İspanya’nın etrafında dolaşıp durması bazı ülkeleri 750 milyar euro tutarındaki kurtarma fonunun kapasitesinin artırılmasını istemeye itse de “AB’nin kasası” konumunda olan Almanya bu fikrin acilen hayata geçirilmesinin gerekli olmadığı yönündeki tavrını korudu. Berlin’in itirazı nedeniyle, genel bir mesajla yetinildi. AB Başkanı Herman Van Rompuy, liderlerin Euro Bölgesinin istikrarını korumak için gerekli her şeyi yapmaya hazır olduklarını söyledi.

Üye ülkelerin Euro Bölgesi’nin istikrarını korumak için sahip oldukları siyasi iradenin şüphe götürmeyecek boyutta olduğunu belirten Van Rompuy, şu ana kadar mevcut kurtarma fonunun yüzde 4’ünün kullanıldığına dikkat çekti. Van Rompuy, bu düşük yüzdeye atıf yaparak kaynak artırımına gidilmesinin bugünün sorunu olmadığını ifade etti.

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso da akıllara yapılanların yeterli olup olmadığı sorusunun gelebilecek olmasına rağmen liderler tarfından verilen mesajın çok önemli olduğunu söyledi. Avrupa için güzel bir gün olduğunu kaydeden Barroso, yapılması gereken her şeyi yaptıklarını sözlerine ekledi. Lüksemburg Başbakanı Jean Claude Juncker tarafından ortaya atılan Euro Bölgesi’nde ortak tahvil çıkarılması fikri de zirvede Alman engeline takıldı.

XS
SM
MD
LG