Erişilebilirlik

Abbas Tam Üyelik Başvurusunda Kararlı


Abbas Tam Üyelik Başvurusunda Kararlı
Abbas Tam Üyelik Başvurusunda Kararlı

Üst düzeyde bir Filistinli yetkili, Mahmut Abbas’ın Başkan Barack Obama’nın veto tehdidine rağmen Cuma günü tam üyelik için resmen BM’e başvuracağını açıkladı.

Yasir Abid Rabbo, Filistin haber ajansı Vefa’ya, Abbas’ın tam üyelik girişiminin İsrail ile barış görüşmelerini engellemeyeceği görüşünde olduğunu söyledi.

Rabbo, Güvenlik Konseyinin üyelik başvurusunu incelemesinin zaman alacağını bildiklerini ancak müzakerelerin ileri bir tarih ertelenmesini kabul etmeyeceklerini belirtti.

Amerikalı yetkililer, Başkan Obama’nın Abbas’a Filistinlilerin başvurusunun Güvenlik Konseyine gelmesi halinde Amerika’nın veto edeceğini söylediğini bildiriyor. Obama ve Abbas, Çarşamba günü New York York’ta BM Genel Kurulu toplantıları çerçevesinde ikili bir görüşme yaptı.

Aynı gün Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na hitap eden Başkan, İsrail Filistin anlaşmazlığına kestirme bir çözüm yolu bulunmadığını söyledi.

Barış sürecindeki gecikmelerden hayal kırıklığına uğradığını belirten Obama, buna rağmen, anlaşmazlığın BM’de değil İsraillilerle Filistinliler arasında görüşmelerle giderilmesini gerektiğini savundu.

Devlet ilanını en fazla destekleyen ülkelerden biri Türkiye. Başbakan Erdoğan, bir süre önce İsrail’i ve barış sürecini ağır bir dille kınamış, “Filistinli kardeşlerimiz özlemini çektikleri devletlerine artık kavuşmalıdır. Bu nedenle Filistin devletinin tanınması yegâne doğru yoldur. Bu bir seçenek değil zorunluluktur” demişti.

XS
SM
MD
LG