Erişilebilirlik

ABD Afganistan'dan Çekilmeyi Erteliyor


Obama Afghanistan
Obama Afghanistan

Afganistan’da Taleban ilerlemeyi sürdürürken, ABD Başkanı Barack Obama, gelecek sene için planlanan Amerikan askerlerinin ülkeden çekilmesi kararını ertelediğini açıkladı

Afganistan’da Taleban ilerlemeyi sürdürürken, ABD Başkanı Barack Obama, gelecek sene için planlanan Amerikan askerlerinin ülkeden çekilmesi kararını ertelediğini açıkladı

Beyaz Saray’da açıklama yapan Obama, savaşın sürdüğü ülkede bulunan 9 bin 800 Amerikan askerinin varlığının 2016 boyunca aynı seviyede kalabileceğini, ancak Ocak 2017’de görevinden ayrılmadan önce bu sayının 5 bin 500’e çekilebileceğini belirtti.

Başkan, Amerika’nın Afganistan görevinin iki yönlü olduğunu hatırlattı. ABD, bir taraftan Afgan güçlerini eğitirken, diğer taraftan da terörle mücadele operasyonları düzenliyor. Afgan ordusunun halen yeterli güçte olmadığını söyleyen Başkan Obama, Taleban’ın halen kırsal bölgede güçlü olduğunu ve kentlere saldırılar düzenleyebildiğini ifade etti.

Obama, ülkenin birçok bölgesinde kırılganlığın sürdüğünü ve durumun daha kötüye gitmesi olasılığının da olduğunu söyledi.

Obama daha önce 2016’nın sonuna kadar, Kabil’deki Amerikan büyükelçiliğinde konuşlanacak bin askerlik güç hariç, tüm Amerikan askerlerini Afganistan’dan çekme sözü vermişti. Obama, 11 Eylül saldırılarından sonra girilen bu savaşı bitirip, yeni bir sayfa açmanın zamanının geldiğini söylemişti.

Taleban ise, Amerika’nın ülkelerini işgalinin her yönüyle son bulması gerektiğini ve ülkede bir İslam devleti kurulması gerektiğini açıkladı ve ülkeye herhangi bir dış müdahale olmaması gerektiğini belirtti.

Örgüt, Amerika ve NATO’nun 2016 sonrasında ülkedeki varlıklarını sürdürme planlarını eleştirdi.

Amerikalı yetkililer, Afganistan’dan geri çekilmedeki erteleme kararının Beyaz Saray, askeri yetkililer, Savunma Bakanlığı ve arazideki komutanlar ve Afgan yetkililer arasında aylardır süren görüşmelerin yanı sıra, Kunduz’un Taleban’a kaptırılmasından sonra alındığını açıkladı.

Ülkede kalacak 5 bin 500 Amerikan askeri Kabil, Bagram, Celalabad ve Kandahar’da konuşlanacak. İsmini vermeyen bir yetkili, Amerikan güçlerinin terörle mücadelenin yanı sıra eğitim, danışmanlık ve Afganlar’a El Kaide ve Taleban’la mücadelede yardım olarak belirlenen sınırlı görev tanımı içinde hareket etmeyi sürdüreceğini söyledi.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG