Erişilebilirlik

"Afganistan'daki ABD Askerleri Noel'e Kadar Eve Dönmeli"


(ARŞİV)
(ARŞİV)

Başkan Donald Trump, Afganistan'daki tüm ABD askerlerinin "Noel'e kadar evlerine dönmeleri" gerektiğini söyledi. Trump'ın bu açıklamasından sadece birkaç saat önce Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O'Brien, bu ülkedeki ABD askerlerinin sayısının gelecek yılın başında 2.500'e indirileceğini söylemişti.

Trump, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "Afganistan'da geride kalan az sayıda cesur erkek ve kadınlarımız Noel'e kadar eve dönmeliler" diye yazdı.

Başkan Trump'ın bu sözlerinin bir talimat mı olduğu yoksa uzun süredir dile getirdiği bir arzuyu mu ifade ettiği net değil.

3 Kasım'da yapılacak seçimlerde ikinci dönem için yeniden seçilmek için yarışan Trump, "sonu gelmez saçma savaşları" terk etmek istediği mesajını uzun süredir veriyor. Ancak Irak, Suriye ve Afganistan'da hala binlerce ABD askeri görev yapıyor.

Trump'ın bu açıklamasından önce, ABD’nin El Kaide militanlarına sığınak sağlayan Taleban rejimini devirmek amacıyla Afganistan’a yaptığı işgalinin 19’uncu yıldönümünde açıklamalarda bulunan Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O’Brien ise, Afganistan’daki ABD askerlerinin sayısının gelecek yılın başında 2.500’e indirileceğini bildirdi.

ABD ve Taleban arasında Şubat ayında yapılan anlaşma, Taleban tarafından terörle mücadele konusunda verilen güvence karşısında yabancı güçlerin Afganistan’ı 2021 yılının Mayıs ayında terk etmesini öngörüyordu.

Başkan Donald Trump ve diğer yetkililer ABD’nin Afganistan’daki askerlerinin sayısını Kasım ayı civarında 4.000-5.000 seviyesinde düşüreceğini söylüyordu. Bu açıklamalarda ayrıca asker sayısının azaltılmasının Afganistan’daki koşullara bağlı olduğu belirtiliyordu.

Nevada Üniversitesi’nde konuşan O’Brien, Başkan Donald Trump göreve geldiğinde Afganistan’daki Amerikan askerlerinin sayısının 10.000 olduğunu söyledi, bugün ise bu sayının 5.000’in altında olduğunu belirtti. O’Brien ‘‘Bu rakam gelecek yıl 2.500 olacak’’ dedi.

Beyaz Saray’ın Afganistan’dan asker çekme planının gelecek safhalarının hayata geçirilmesi Başkan Trump’ın 3 Kasım’daki seçimlerde ikinci dönem için seçilmesine bağlı olacak.

Taleban ve Afgan hükümetinin desteklediği müzakereciler, Katar’da yapılan ve Afganistan'daki siyasi aktörler arasında düzenlenen barış müzakerelerinde geniş bir yelpazedeki konular üzerinde anlaşmaya varmıştı. Reuters haber ajansına konuşan üç yetkiliye göre savaşan iki taraf arasında ana konulardaki farklılıklar devam ediyor.

Afgan yetkililer ve Batılı diplomatlar için en önemli öncelik bir ateşkesin sağlanması. Görüşmeler Katar’ın başkenti Doha’da yapılırken çatışmalarda çok sayıda Afgan askeri ve Taleban savaşçısı hayatını kaybetti. Son haftalarda hayatını kaybedenler arasında onlarca sivil de var.

O’Brien yaptığı açıklamada ‘‘Barış anlaşmasını yapacak olan Afganlar’ın kendisi. Bu yavaş bir süreç olacak. Ancak bunun gerekli bir adım olduğunu düşünüyoruz. Amerikalılar eve dönmeli’’ dedi.

Afganistan’daki çatışmalarda 2.400 kadar ABD askeri hayatını kaybetti ve binlercesi de yaralandı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG