Erişilebilirlik

ABD Afganistan'ın Taleban'la Uzlaşmasını Destekliyor


Beyaz Saray Sözcüsü Robert Gibbs
Beyaz Saray Sözcüsü Robert Gibbs

Amerikan yönetimi Afganistan hükümetinin Taleban’la uzlaşmaya çalışmasını desteklediğini açıkladı. Ancak Beyaz Saray Sözcüsü Robert Gibbs Taleban’ın Afganistan yasalarına uyması, el Kaide terör örgütüne desteğini çekmesi ve şiddet eylemlerinden vazgeçmesi gerektiğini söyledi.

Sözcü Başkan Barack Obama’nın uzlaşma arayışlarını desteklediğini ancak Taleban’la barış müzakerelerini Afgan hükümetinin yapacağını söyledi.

Washington Post gazetesi Taleban liderlerinin savaşa son vermek için Afgan hükümetiyle gizli görüşmelere başladığını bildirmişti. Beyaz Saray Sözcüsü Robert Gibbs bu haber hakkında yorum yapmadı. Washington Post gazetesi Arap ve Afgan yetkililere dayandırdığı haberinde görüşmelerin başlangıç aşamasında olduğunu yazdı. Adının açıklanmasını istemeyen bu kişiler müzakerelere katılan Taleban üyelerinin Pakistan’daki Ketta Şurası adına konuşma yetkisine sahip olduğunu söylüyor. Ketta Şurası, Muhammed Ömer başkanlığında Afgan Talebanı’nın Pakistan’daki örgütlenmesi tarafından oluşturuluyor.

Habere göre Ketta Şurası Taleban’ın Afgan hükümetine katılımını ve yabancı güçlerin çekilme sürecini değerlendiriyor. Ancak Washington Post gazetesi Hakkani Grubu’nun bu sürece katılmadığını bildirdi. Hakkani Grubu Amerika’nın Pakistan’ın kuzeybatı bölgesinde hedef aldığı örgüt olarak biliniyor.

Bu arada NATO yetkilileri kuzeybatı Faryab bölgesinde Taleban liderlerinden Kari Ziyauddin ve dört militanın öldürüldüğünü açıkladı. Öte yandan Zebul ilinde yol kenarına yerleştirilen bir bombanın patlaması sonucu iki sivil hayatını kaybetti.

XS
SM
MD
LG