Erişilebilirlik

ABD’de Ağustos’ta istihdam beklentilerin üstünde arttı


ABD’de Ağustos ayında istihdam artarken, işsizlik oranı yükseldi ve ücret artışları yavaşladı.
ABD’de Ağustos ayında istihdam artarken, işsizlik oranı yükseldi ve ücret artışları yavaşladı.

ABD’de istihdam artışı Ağustos ayında hızlanırken, işsizlik oranı yüzde 3,8 yükseldi ve ücret artışları yavaşladı. Tüm bu gelişmeler işgücü piyasası koşullarının rahatladığını ve ABD Merkez Bankası’nın (FED) bu ay faiz oranlarını arttırmayacağına dair beklentileri güçlendirdiğini gösteriyor.

ABD Çalışma Bakanlığı'nın bugün yayınladığı istihdam raporu geçen ay 736 bin kişinin işe girdiğini ve istihdamın son 3 buçuk yılın en yüksek seviyesine çıktığını gösterdi.

ABD’de Ağustos’ta istihdam beklentilerin üstünde arttı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:02 0:00

Haziran ve Temmuz aylarındaki istihdam artışı, daha önce bildirilenden 110 bin daha az iş olduğunu gösterir şekilde revize edildi. Rapor, bu hafta iş fırsatlarının Temmuz ayında yaklaşık 2 buçuk yılın en düşük seviyesine düştüğü yönündeki raporların ardından geldi.

FED’in ekonomideki talebi soğutmak için yüksek oranlı faiz artışlarına tepki olarak işgücü piyasası yavaşlıyor.

Dallas'taki Comerica Bank’ın başekonomisti Bill Adams, "Bu, FED'in hayalindeki istihdam raporu" dedi.

Tarım dışı istihdam geçen ay 187 bin arttı. Son 12 aydaki aylık ortalamanın 271 bin olduğu gözönüne alındığında bu keskin bir düşüş olarak değerlendiriliyor.

Ekonominin, çalışma yaşındaki nüfusun artışına ayak uydurabilmesi için ayda yaklaşık 100 bin yeni istihdam sağlanması gerekiyor.

Reuters anketine katılan ekonomistler, tarım dışı istihdamın geçen ay 170 bin artacağını tahmin ediyorlardı. Yaklaşık 16 bin Hollywood aktörünün greve gitmesi ve Ağustos başında iflas eden taşımacılık firması Yellow’da çalışan yaklaşık 30 bin kişinin işsiz kalması, ekonomistlerin Ağustos ayında istihdam artışının daha yavaş olacağını öngörmesine yol açmıştı.

Eğlence ve konaklama sektörü istihdamı hala pandemi öncesine dönemedi

İlk kez işe başlayanların sayısının Ağustos ayında daha düşük olması ve ardından Eylül ve Ekim aylarında daha yüksek seviyelere revize edilmesi eğilimi de ekonomistlerin beklentilerini etkiledi.

İşgücüne olan talep yavaşlasa da sağlık hizmetleri, restoranlar, barlar ve oteller gibi hizmet sektöründeki işletmeler hala işçi sıkıntısı çekiyor. Ağustos ayında istihdam artışına 71 bin yeni işle sağlık sektörü öncülük etti. Eğlence ve konaklama sektöründe de istihdam 40 bin arttı ancak sektördeki istihdam, salgın öncesi seviyesinin 290 bin altında kalmaya devam ediyor.

FED’in faiz oranlarını sabit tutması bekleniyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:42 0:00

İşten çıkarmalar sürdü, ücret artışı yavaşladı

İnşaat sektöründe istihdam 22 bin artarken, imalat sektörü istihdamda yaşanan 16 binlik artışla toparlandı. Profesyonel ve ticari hizmetler sektöründe istihdam 19 bin arttı ancak gelecekteki işe alımların habercisi olarak görülen geçici yardım hizmetlerindeki 19 bin kişinin işten çıkarılmasıyla düşmeye devam etti.

Taşımacılık ve depolama sektöründe, Yellow firmasının iflasının da etkisiyle 34 bin kişi işten çıkarıldı. Kısmen Hollywood grevinin de etkisiyle bilişim sektöründe de iş kayıpları yaşandı.

Ücret artışı geçen ay yavaşladı; Temmuz ayında binde 4 artan ortalama saatlik kazançlar Ağustos’ta binde 2 arttı. Ücretler Temmuz ayındaki yüzde 4,4’lük artışın ardından Ağustos ayına kadar olan 12 ayda yüzde 4,3 arttı.

Ağustos’ta işsizlik oranı arttı

Temmuz ayında yüzde 3,5 olan işsizlik oranı Şubat 2022'den bu yana en yüksek seviyesi olan yüzde 3,8'e yükseldi. İşsizlik oranı, FED'in bu yılın dördüncü çeyreğine ilişkin son ortalama tahmini olan yüzde 4,1'in altında kalmaya devam ediyor.

Temmuz ayında yüzde 62,6 olan işgücüne katılım oranı yani çalışma çağındaki işi olan veya iş arayan Amerikalılar’ın oranı yüzde 62,8'e yükseldi. Bu, Şubat 2020'den bu yana en yüksek seviye oldu.

ABD borsası güne yükselişle başladı. Dolar, bir dizi para birimi karşısında düştü. ABD hazine bonoları fiyatlarında da düşüş yaşandı.

İştirak oranları arttı

FED, Mart 2022'den bu yana politika faizini 525 baz puan arttırarak yüzde 5,25- 5,50 aralığına yükseltti.

Yatırımcıların, Federal Açık Piyasa Komisyonu’nun faiz oranı politikalarıyla ilgili beklentilerini takip etmelerine yardımcı olan CME FedWatch Tool’a göre, finansal piyasalar artık merkez bankasının faiz oranlarını arttırmayı bıraktığını ve gelecek yıl faiz indirimine başlayabileceğini düşünüyor.

FED'in politika faiz oranına bağlı vadeli işlemler, 19-20 Eylül’deki toplantıda faiz arttırımı ihtimalinin çok düşük olduğunu gösteriyor.

ABD'de 30 Eylül’e kadar gerekli yasalar çıkmazsa hükümet kapanabilir
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:01 0:00

Forum

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG