Erişilebilirlik

Cumhuriyetçiler Ekonomik Yardım Paketi Planını Açıkladı


ABD’de Cumhuriyetçi senatörler Beyaz Saray’la birlikte hazırladıkları işsizlik yardımı paketini açıkladı. Açıklamayla birlikte, 1 trilyon dolarlık paket üzerinde Demokratlar’la müzakere süreci de başlamış oldu.

Beyaz Saray Genel Sekreteri Mark Meadows Pazar günü gazetecilere yaptığı açıklamada, Corona virüsü pandemisi sürecinde işsiz kalanlara destek amaçlı sunulan ilk yardım paketinin süresinin dolması nedeniyle hazırlanan ikinci paketle ilgili birkaç ayrıntı üzerinde çalışıldığını, bu da tamamlandıktan sonra Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnell’in planın son halini Pazartesi günü açıklayabileceğini söylemişti.

McConnell da beklenen açıklamayı yaptı ve planı, çocukların okula, çalışanların işlerine geri dönmesine ve sağlık sistemine destek çıkılmasına odaklanan ''amaca özel hazırlanmış'' bir teklif olarak tanımladı.

Cumhuriyetçi senatör, planın bazı ilave işsizlik yardımları içerdiğini belirtti ancak miktar belirtmedi. McConnell planda, Amerikalılar için 1200 dolarlık doğrudan ek yardım ve sağlık çalışanları için kişisel koruyucu ekipmanın Çin yerine ABD'de üretilmesi için teşviklerin de yer aldığını kaydetti.

Meadows ve Maliye Bakanı Steven Mnuchin'in Cumhuriyetçi senatörlerle prensipte anlaştıkları plana göre, ilave işsizlik yardımlarının süresinin uzatılacağı ve bu yardımın pandemi sürecinde işten çıkarılanların kaybettikleri maaşlarının yüzde 70’ini telafi etmesinin amaçlandığı aktarılmıştı.

Haftalık 600 dolarlık ek işsizlik yardımının Temmuz ayı sonu itibariyle süresi sona eriyordu. Washington Post gazetesinin bir haberinde. Cumhuriyetçiler'in bu miktarı 600 dolardan 200 dolara indirmek istediği öne sürüldü.

Söz konusu yardımın, birçok çalışanın çıkarıldıkları işlerinde kazandığından daha fazla bir ödeme sunmuş olması Cumhuriyetçiler’in karşı çıktığı ve Demokratlar’la uzlaşmazlık yaşadığı bir husustu.

McConnell, Demokratlar'ı plan üzerinde Cumhuriyetçiler'le anlaşmaya çağırdı.

Pandemi nedeniyle krize giren ekonomiyi ayakta tutma adına daha önce 3,7 trilyonluk federal yardımın hayata geçirildiğine vurgu yapan bazı Cumhuriyetçiler, yardım miktarının yüksekliğinden şikayet ediyor.

Demokratlar ise, ülkedeki Corona virüsü enfeksiyonu vakaları 4 milyonu, can kaybıysa 140 bini geçerken, Cumhuriyetçiler’i ikinci yardım paketinin gecikmesine neden olmakla eleştiriyor.

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi Pazar günü CBS televizyon kanalına yaptığı açıklamada, gerekirse Temsilciler Meclisi üyelerinin paket onaylanana kadar oturumda kalarak Ağustos ayında planladıkları arayı erteleyebileceklerini söyledi.

Teklifin ayrıca, şirketleri çalışanlarının sağlığı konusunda ''sorumluluktan kurtaracak güçlü hukuki korumalar'' içerdiği belirtiliyor. Bu da Cumhuriyetçiler'in öncelikleri arasında yer alan bir husustu.

Senato danışmanları da Cumhuriyetçiler’in yardım planında küçük işletmelere de ek yardım sunulacağı, okullara 105 milyar dolar, Corona virüsü testleri için de 16 milyar dolar ayrıldığını söylemişti. Teklifin, küçük işletmeler için 190 milyar dolar, mevsimsel olarak ya da düşük gelirli bölgelerde faaliyet gösteren işletmeleri için 100 milyar dolar krediler içerdiği de belirtildi.

Plan üzerinde şimdi bir müzakere sürecinin başlaması öngörülüyor. Plana itirazların sadece Demokratlar'la sınırlı olmaması, Cumhuriyetçi Parti içinde de farklı seslerin yükselmesi bu sürecin çetin geçeceğinin işareti olarak yorumlanıyor.

Senato'daki Demokratlar'ın lideri Chuck Schumer de, Cumhuriyetçiler'in planının çok dar kapsamlı olduğunu ve ekonomik sıkıntılar yaşayan Amerikalılar'a yardım etme adına çok az katkı sağladığını savundu.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG