Erişilebilirlik

CANLI BLOG- ABD Ara Seçimleri

Ara seçimler ABD Kongresi’ndeki dengeyi belirliyor. Oylama ABD Temsilciler Meclisi'nin tamamı, Senato'nun yaklaşık üçte biri ve kilit eyalet valilikleri için yapıldı. Seçim kampanyası süreci Cumhuriyetçiler ile Demokratlar arasındaki söz düellosuna ve derin siyasi bölünmeye sahne oldu

00:52 10.11.2022

Biden Ara Seçim Sonuçlarını Değerlendirdi: "Demokrasi İçin İyi Bir Gündü"

ABD Başkanı Joe Biden şu anki tabloya göre Demokrat Parti’nin kayıplarının beklendiği kadar çok olmadığı ve Cumhuriyetçiler’in de beklendiği kadar güçlü bir sonuç alamadığı ara seçim sonuçlarını değerlendirdi. Seçim gününü Amerika ve demokrasi için iyi bir gün olarak niteleyen Biden, “Demokratlar için güçlü bir geceydi” dedi; ancak seçmenin net bir mesaj verdiğinin de altını çizdi.

Başkan Joe Biden Beyaz Saray’da düzenlediği ve basın mensuplarından soru aldığı basın toplantısında ara seçim sonuçlarını değerlendirdi.

Seçim günü Amerikalılar’ın oylarıyla tercihlerini ortaya koyduklarını söyleyen ABD Başkanı seçmenin net bir mesaj verdiğini, hala tepkili olduğunu gösterdiğini belirtti.

Cumhuriyetçiler’le birilkte çalışma sözü veren Demokrat Başkan, ara seçimlerde Demokratlar’ın beklenmedik şekilde güçlü performans göstermesinin seçmenin Biden yönetiminin ilk iki yılına verdiği onayı gösterdiğini söyledi.

“2024 adaylığı konusunda gelecek yıl başında karar vereceğim”

Yaklaşık 1 saat süren basın toplantısında ABD Başkanı’na ara seçimden çıkan sonuçlara bakarak 2024’te yapılacak başkanlık seçimlerinde aday olup olmayacağı konusunda ne zaman karar vereceği soruldu.

Eşi Jill Biden’la birlikte ara seçim sonuçlarından bağımsız olarak niyetlerinin bir sonraki seçimlerde aday olmak olduğunu söyledi. Başkan Biden, “Bu en nihayetinde ailenin alacağı bir karar” dedi. Şükran Günü ve Noel arasındaki dönemde aile içinde bu konuyu ele alacaklarını söyleyen Biden, “Tahminen gelecek yıl başlarında karar vereceğim” şeklinde konuştu.

Haberin devamı için buraya tıklayın.

23:06 9.11.2022

ABD Kongresi'nin geleceği hala belirsiz

ABD ara seçimlerinde Cumhuriyetçiler mütevazı kazanımlar elde ederken Demokratlar beklenenden daha iyi bir performans sergiledi. Senato'nun kontrolu hala açıklanmayan üç eyaletteki yarışa bağlı kaldı.

Edison Araştırma Merkezi’nin tahminlerine göre, Demokrat Raphael Warnock ile Cumhuriyetçi Herschel Walker arasındaki Georgia ABD Senatosu yarışı 6 Aralık'ta ikinci tura kalacak. Bu da Demokratlar’ın Nevada ve Arizona'daki rakiplerini geride bırakmaması halinde, Senato’da üstünlüğün belli olmasının haftalar alabileceği anlamına geliyor.

Edison tahminlerine göre Cumhuriyetçiler ABD Temsilciler Meclisi'nde en az sekiz sandalye kazandı. Bu, meclisin kontrolunu Demokratlar’ın elinden almak için gerekenden üç sandalye daha fazla anlamına geliyor.

44 yarış henüz sonuçlanmamış olsa da Cumhuriyetçiler’in kazandığı sandalye sayısı artabilir ya da Demokrat’ların gerisinde kalabilir ve bu durum da günlerce netleşmeyebilir.Ancak Demokratlar ağır bir ara dönem yenilgisi almamayı başarırken, Cumhuriyetçiler’in umduğu ve parti renklerine atfen "kırmızı dalga" olarak isimlendirilen büyük zaferi gerçekleşmedi.

Sonuçlar, seçmenlerin Biden'ı yüksek enflasyonun vurduğu bir ekonomiye başkanlık ettiği için cezalandırdığını, aynı zamanda Cumhuriyetçiler’in kürtajı yasaklama ve ülkedeki oy sayım sürecine şüphe düşürme çabalarına karşı çıktığını gösterdi.

Donald Trump'ın desteklediği bazı adayların kötü performansları da seçmenin eski Cumhuriyetçi başkanın kışkırttığı türden bir kaostan yorulduklarını gösterdi. Bu başarısızlıklar, Trump’ın 2024'te Beyaz Saray için olası başkanlık adaylığı hakkında soru işaretleri yarattı.

Trump'ın 2020 başkanlık seçimlerinin kendisinden çalındığı iddialarını destekleyen bir dizi aday belli görevlere seçildi, ancak eyalet düzeyinde seçimleri denetleyecek pozisyonlar için yarışanların çoğu yenildi.

Aşırı sağcı sandık gözlemcilerinin oy kullanma merkezlerinde şiddet ya da kargaşa yaratacağına dair korkular da boşa çıktı.

Cumhuriyetçiler Kongre'nin kontrolunu ele geçirirlerse, Sosyal Güvenlik ve Medicare sağlık sigortası programlarında maliyet tasarrufu sağlamayı ve 2017'de yürürlüğe giren ve süresi dolacak olan vergi indirimlerini kalıcı hale getirmeyi planlıyorlar.

Cumhuriyetçiler ayrıca büyük harcama kesintileri elde etmek için borç tavanı üzerinde bir hesaplaşma başlatabilir ve Ukrayna'ya yapılan yardımı azaltabilirler.

20:44 9.11.2022

Öz Yenilgiyi Kabul Etti

Sabahın ilk saatlerinde Pennsylvania'daki kritik Senato yarışıyla ilgili resmi olmayan sonuçlara göre Demokrat John Fetterman’ın rakibi Cumhuriyetçi Mehmet Öz’ü geride bırakarak seçimi kazandığı bilgisi paylaşıldı.

John Fetterman’ın sözcüsü Joe Calvello, Cumhuriyetçi Mehmet Öz’ün, bu sabah saat 09.30’da Fetterman'ı arayarak, yarışı rakibinin kazandığını kabul ettiğini söyledi.

Öz de yayınladığı açıklamada, "Bu sabah John Fetterman'ı aradım ve onu tebrik ettim. Kendisine ve ailesine hem kişisel olarak hem de bir sonraki ABD Senatörümüz olarak en iyi dileklerimi sunuyorum. Bu kampanyayı yürütmek onur vericiydi ve anılar ve tanıştığım insanlara hep değer vereceğim" diyerek kendisine inanan ve destekleyen herkese teşekkür etti.

Cumhuriyetçi Mehmet Öz, "Ülke olarak büyük sorunlarla karşı karşıyayız ve herkesin partizan kılıçlarını bırakıp iş yapmaya odaklanmasına ihtiyacımız var. İnsanları biraraya getiren cesur bir liderlikle gerçek bir değişim yaratabiliriz. Bir doktor olarak her zaman başkalarının iyileşmesine yardımcı olmak için elimden gelenin en iyisini yaptım. Bu yüzden Senato için yarıştım. Umarım yakında ulus olarak iyileşme sürecine gireriz" dedi.

Mehmet Öz Yenilgiyi Kabul Etti
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00

Calvello da, Öz'ün kampanya yöneticisi Casey Contres ile iyi yürütülen kampanyalar için tebrik etmek üzere birbirlerine mesaj attıklarını söyledi.

Cumhuriyetçi Senatör Pat Toomey'den boşalan Senato koltuğu böylece Demokratlar’a geçmiş oldu.

Senato’daki dengeyi korumak için az bir farkla çoğunluğu elinde bulunduran Demokratlar’ın Cumhuriyetçiler’den koltuk kazanması, yönetimdeki parti açısından önemli bir zafer olarak görülüyor.

Fetterman'ı Senato’ya, Pennsylvania'nın batısındaki Braddock ilçesinin belediye başkanı olarak başladığı yol taşıdı. Seçime vali yardımcısı olarak giren Fetterman, artık ABD Senatosu’nda Pennsylvania’yı temsil edecek, Washington’da Pennsylvanialılar için hizmet edecek.

İlerici bir isim olarak öne çıkan liberal Fetterman, uzun zamandır dolandırıcılığın kaldırılması, asgari ücretin yükseltilmesi, esrarın yasallaştırılması, ceza hukuku reformu ve eşcinsel evliliği korumaya yönelik yasaların çıkarılmasının açık bir destekçisi.

Mayıs ayında felç geçirmesi ve hala bunun bazı izlerini taşımasına rağmen, ipi göğüsleyen isim olan Fetterman’ın, buna rağmen kampanyasını sürdürme çabalarından cesaret alan diğer engelli Amerikalılar’a da ilham kaynağı olduğu görüşü hakim. Fetterman, sağlık raporlarının tamamını açıklamamış olsa da, gelecek yılın başında göreve başladığında kendini toparlamış olacağına ve görevini yapabilecek durumda olduğuna inanıyor.

Demokrat John Fetterman, kampanya süreci boyunca Başkan Joe Biden’ın desteğinden duyduğu memnuniyeti sergilemekten çekinmedi. Biden düşük onay oranı nedeniyle birçok adayın çok da ön plana çıkarmak istemediği bir lider olarak görülüyordu. Hafta sonu Philadelphia’daki mitingde Fetterman hem Biden hem de eski başkanlardan Barack Obama’yı kucakladı, desteklerinden dolayı her ikisine de teşekkür etti.

Fetterman, Biden‘ın birkaç kez Pennsylvania'yı ziyareti sırasında da hep onunla birlikte göründü.

2020 yılında başkanlık koltuğuna oturduktan sonra eyaleti 20 kez ziyaret etmesi, Başkan Biden’ın Kongre’deki dengeler açısından kritik öneme sahip bu eyalete verdiği değeri gösteriyor.

Seçim sonuçları açıklanmaya başladığı sırada, sosyal medya üzerinden rakibi Mehmet Öz’e seslenen John Fetterman, Öz’e “Partiyi iptal et” diyerek seçimi kazanacağına olan inancını dile getirdi.

Mehmet Öz ise ilk saatlerde oyların hepsinin henüz sayılmadığını dile getirerek, seçimi kazanacaklarını savundu. Ancak Fetterman’ın zaferini açıklamasının ardından Öz cephesinde sessizlik hakim.

18:21 9.11.2022

Üç eyalette seçmenler zorunlu işçiliğin ceza olarak uygulanmasına "hayır" dedi

New York'taki Rikers Adası'nda bulunan cezaevi
New York'taki Rikers Adası'nda bulunan cezaevi

Amerika'da dün yapılan seçimlerde dört eyaletin seçim pusulalarında, suçluların ceza olarak kendi rızaları dışında zorla çalıştırılmaları uygulamasının kaldırılıp kaldırılmamasına ilişkin soru yer aldı.

Alabama, Tennessee ve Vermont eyaletlerinde seçmenler, işlenen bir suça karşılık ceza olarak köleliğin ve kişinin rızası dışında zorla çalıştırılmasının kaldırılması yönünde oy kullandı. Oregon eyaletinde de benzer bir oylama yapıldı, ancak bu sabah itibarıyla evet ve hayır oyları arasındaki farkın az olması nedeniyle sonuç henüz açıklanmadı.

Geçmişte köleliğin en yaygın olduğu eyaletlerden biri olan Louisiana'daysa seçmenler, eyaletin ceza hukuku sisteminden zorunlu işçiliğin kaldırılması yönündeki referandum oylamasında "hayır" oyu kullandı.

Eyalet anayasalarında yapılan bu değişiklikler, cezaevlerindeki uygulamaları hemen değiştirmeyecek olsa da tutukluların bazı imtiyazlarını kaybetmeleri ya da yaptırıma uğramaları tehdidi altında zorla çalıştırılmaları uygulamasından doğabilecek hukuki zorlukları beraberinde getirebilir.

Amerikan Anayasası'nda 150 yıldan uzun süre önce yapılan 13'üncü değişiklik uyarınca Afrika kökenlilerin köle olarak çalıştırılması yasaklanmış ve köleler serbest bırakılmıştı. Ancak kölelik uygulaması, tutukluların hapishanelerde zorla çalıştırılmaları şeklinde, bazı eyaletlerde halen sürüyor.

Dünkü oylamada alınan sonuçlar sonrasında Amerika'da halen ondan fazla eyalet, eyalet anayasalarında tutukluların zorla çalıştırılmalarına izin veren nitelikte ibareler içermeye devam ediyor.

İlk kez 2018 yılındaki ara seçimlerde Colorado eyaleti, köleliğin hapishanelerde uygulanmasına izin veren dili eyalet anayasasından kaldırma kararı almıştı. 2020'deyse Nebraska ve Utah eyaletlerinde seçmenler, bu uygulamanın sonlandırılması yönünde oy kullanmıştı.

Amerika'da günümüzde hapishane işçiliği, milyar dolarlık bir uygulama. Ancak zorla çalıştırılan tutuklulara ödenen ücret son derece düşük. Zorla çalıştırılmayı reddeden tutuklularsa telefon görüşmeleri ve aile ziyaretleri gibi imtiyazlardan mahrum bırakılabiliyor ya da hücre hapsine konuyor.

Daha fazla

XS
SM
MD
LG