Erişilebilirlik

ABD Arama Kurtarma Ekibi Adıyaman’da Üs Kurdu


ABD Uluslararası Kalkınma Dairesi’nin (USAID) Türkiye’de deprem sonrası arama-kurtarma çalışmalarına destek amacıyla görevlendirdiği 160 kişilik iki ekip Adıyaman’da çalışmaya başladı. Adıyaman’da arama kurtarma üssü kuran ekipler, çalışmalarına enkazları inceleyerek başladı.

ABD Arama Kurtarma Ekibi Adıyaman’da Üs Kurdu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:04 0:00

Yanlarında 27 ton arama-kurtarma, tıbbi, çadır gibi malzemeler, dedektör köpekler getiren ABD Uluslararası Kalkınma Dairesi’ne bağlı ekipler Adıyaman’daki Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı tesislerinin içinde bir üs kurdu. VOA Türkçe USAID’nın kurduğu üssü görüntüledi.

Üste arama kurtarma ve sağlık ekipleri için çadırlar kuruldu. Çadırlardan biri operasyonun komuta merkezi olarak kullanılıyor. Deprem alanının uydu üzerinden alınan görüntüler anlık olarak komuta merkezindeki ekranlardan aktarılıyor. Bu görüntülerden elde edilen bilgiler Türkiye’deki yetkililere iletilirken, enkazlara müdahale için de kullanılıyor.

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan USAID DART Timi Sorumlusu Stephen Allen, Amerika’nın en seçkin iki arama kurtarma birliği ile geldiklerini söyledi. Hayatı boyunca çok sayıda deprem gördüğünü vurgulayan Allen, ilk kez bu denli bir yıkıma tanık olduğunu ifade etti.

Ekiplerin enkazda canlı arayacağını ifade eden Allen, canlı olduğuna dair bir işaret bulunduğunda, kurtarma ekiplerinin müdahale edeceğini belirtti.

Hem ekip üyeleri hem depremzedeler için hastane

Üssün içinde hem kurtarma ekipleri hem de depremzedelere müdahale etmek için küçük bir hastane de kuruldu. VOA Türkçe’ye konuşan Hastane Sorumlusu Dipesh Patel, gerektiğinde küçük ameliyatlar da yapabileceklerini söyledi.

Ekibin bir bölümü enkaz incelemesi yaparken diğerleri de müdahale için hazırlıklarını sürdürüyor. Ekiple beraber 10’a yakın köpek de getirildi. Ekip en az üç hafta kalacak kadar malzemeyle geldi. Ancak ihtiyaç halinde bu süre uzatılabilecek.

STÜDYO VOA

ABD Ordusu, Gazze açıklarında geçici iskeleyi kurdu - 16 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG