Erişilebilirlik

ABD'de Belaruslu Kurum ve Kişilere Yeni Yaptırımlar


ABD Maliye Bakanlığı bugün Belarus devletine bağlı üç kurumu ve dokuz kişiyi yaptırım kapsamına aldı. Yaptırım kararı, Belarus'ta muhalefet ve Batılı hükümetlerin hileli olarak nitelediği, 2020 cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra demokrasi yanlısı aktivistlere uygulanan baskılara yanıt olarak alındı.

Bakanlık ayrıca Amerikan yapımı bir Boeing 737 uçağını da Amerika'nın yaptırım uyguladığı, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in yakın müttefiki Belarus Cumhurbaşkanı Aleksander Lukaşenko'nun, malı olarak tanımladı.

Söz konusu Boeing 737'nin Lukaşenko ve ailesinin kullandığı lüks uçak filosunun parçası olarak tanımlanması uçağın Amerika'da kullanımına engel getiriyor.

Amerikalılar'ın yaptırım kapsamına alınan kurum ve kişilerle iş ilişkisi içine girmeleri genellikle yasaklanıyor. Bu kişi ve kurumlarla iş yapan şirketler ve kişilere de benzer yaptırımlar uygulanabiliyor.

Maliye Bakanlığı, açıklamasında, iki büyük Belarus otomotiv şirketini de yaptırım altına alacağını açıkladı. Bunlardan biri, dünyanın en büyük kamyon ve çöp kamyonu üreticilerinden biri olan Belarus Otomobil Fabrikası.

Bakanlık, Lukaşenko hükümeti için "ciddi bir gelir kaynağı" olarak tanımladığı Minsk Otomobil Fabrikası'na da yaptırım uygulama kararı aldı.

Her iki şirketin başkanları da yaptırım kapsamına alındı.

ABD Maliye Bakanlığı, Minsk Otomobil Şirketi yöneticilerinin, Lukaşenko'nun 2020 yılı Ağustos ayındaki seçimlerde ilan ettiği zafere yönelik barışçı protestolara ve greve katılan fabrika işçilerini korkuttuğunu ve işten çıkardığını kaydetti.

Bakanlık, Belarus Otomobil Fabrikası işçilerinin de aynı gerekçeyle korkutulduğunu ve işten çıkarılmakla tehdit edildiğini belirtti.

Açıklamada, Belarus merkezi seçim komisyonunun yedi üyesi ve komisyonun kendisine de yaptırım uygulanacağı bildirildi.

Maliye Bakanlığı, son olarak, yarın kutlanacak Belarus Özgürlük Günü onuruna, aralarında Lukaşenko rejimi yetkililerinin de olduğu 14 kişiye vize kısıtlamaları getirdi. Belarus Özgürlük Günü, ülkenin 1918 yılında Rusya imparatorluğundan bağımsızlık ilan ettiği gün olarak kutlanıyor.

Putin, 2020 seçimleri sonrasında patlak veren muhalif protestolara karşı Lukaşenko'yu savunmuştu. Lukaşenko ise Putin'in Ukrayna'yı işgal etmek için Belarus topraklarını kullanmasına izin vermişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG