Erişilebilirlik

ABD Büyükelçisini Suriye'den Çekti


Büyükelçi Ford Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşürken
Büyükelçi Ford Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşürken

Amerika, Şam büyükelçisini kişisel güvenlik kaygıları nedeniyle Suriye’den çekti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, Büyükelçi Robert Ford’un Washington’a dönmesi kararının “ciddi tehditler” alması üzerine tümüyle güvenliğini sağlamak amacıyla alındığını açıkladı.

Amerikalı yetkililer Büyükelçi Ford’un birkaç gün önce Suriye’den ayrıldığını, şu aşamada ne zaman ülkeye geri döneceğini söyleyemeyeceklerini bildiriyor.

Sözcü Toner, Suriye hükümetinin büyükelçiye karşı sürdürdüğü “kışkırtıcı kampanyaya” son vereceğini umduklarını da sözlerine ekledi.

Ford, hükümetin Beşar Esad’ı çekilmeye çağıran gösterileri şiddet kullanarak ezmeye çalışmasını eleştirmesi nedeniyle Suriyeli yetkilileri kızdırmıştı.

Şam hükümeti Temmuz ayında Ford ve Fransız büyükelçisinin yoğun çatışmalara sahne olan Hama kentini halkıyla dayanışma içinde olduklarını göstermek amacıyla ziyaret etmelerinin ardından yabancı elçilerin ülke içinde dolaşımını kısıtlamıştı.

Geçen ay kızgın bir hükümet yanlısı grup, Ford’u Şam’da bir muhalefet lideriyle görüşmeye giderken çürük yumurta ve domates yağmuruna tutmuştu.

XS
SM
MD
LG