Erişilebilirlik

ABD Çin Liderini Ağırlamaya Hazırlanıyor


Başkan Barack Obama Çin Devlet Başkanı Hu Jintao ile Kasım ayında Güney Kore'de yapılan G-20 zirvesinde biraraya gelmişti
Başkan Barack Obama Çin Devlet Başkanı Hu Jintao ile Kasım ayında Güney Kore'de yapılan G-20 zirvesinde biraraya gelmişti

Çin Devlet Başkanı Hu Jintao’nun 18 Ocak günü başlayacak Amerika ziyareti öncesinde iki ülke arasında döviz kurları konusundaki gerginlik su yüzüne çıktı. Demokrat Partili üç Kongre üyesi bugün yeni bir tasarı sunmayı planlıyor. Tasarının amacı Çin’e, para birimi Yuan’ın değerini daha hızlı şekilde yükseltmesi için baskı uygulamak.

Amerikalı yetkililer Yuan’ın değerinin yükselmesi halinde Çin mallarının daha pahalı hale geleceğini, bunun da iki ülke arasındaki ticaret açığının kapanmasında olumlu rol oynayabileceğini düşünüyor.

Çin, daha önce Amerika’nın bu konudaki baskısı nedeniyle para biriminin dolar karşısında değer kazanmasına izin vermişti, ancak Amerikalı yetkililer varılan düzeyin yeterli olmadığı görüşünde.

Bu arada Hu Jintao iki Amerikan gazetesine verdiği demeçte, Yuan’ın daha fazla değer kazanmasını sağlayacak bir politika değişikliğine dair herhangi bir ipucu vermedi. Washington Post ve Wall Street Journal gazetelerinin yazılı sorularına yanıt veren Hu, Amerikan Doları’nın hakim olduğu dünya döviz sisteminin ‘geçmişin ürünü’ olduğunu söyledi.

Hu, Amerika’dan dolar arzını dengeli ve istikrarlı tutmasını da istedi. Hu’nun bu çağrısının, Amerika Merkez Bankası’nın 3 Kasım günü açıkladığı 600 milyar Dolar’lık uzun vadeli tahvil alımı programını hedeflediği sanılıyor.

Hu, ekonomik anlaşmazlıklara rağmen iki ülkenin birçok konuda ortak zemin bulması ve Soğuk Savaş mantığını geride bırakması gerektiğine de işaret etti.

Hu, her iki ülkenin iyi ilişkiler sayesinde çok şey kazanabileceğini ancak sürtüşmelerin kimseye fayda sağlayamayacağını belirtti.

Hu Jintao’nun, her iki gazetenin insan hakları konusunda kendisine yönelttiği yazılı sorulara doğrudan yanıt vermekten kaçındığı görüldü. Bununla birlikte, Hu, iki ülkenin birbirlerine ‘kalkınma yolunda seçtikleri yol’ konusunda saygı göstermesi gerektiğine dikkati çekti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG